Da li će novi Zakon o lokalnoj samoupravi ograničiti naknade odbornicima? Nadležni uvjeravaju da hoće i da je naknada limitirana na 50% prosječne plate zaposlenih u lokalnim upravama, izuzimajući plate funkcionera.

Pojedini lokalni funkcioneri, načelnici i gradonačelnici svoje plate već su umanjili – samoinicijativno.

Odluka o smanjenju naknade odbornicima, koja bi u Banjaluci bila oko 630 maraka, umjesto 790, uštedjeće 200.000 maraka godišnje.

– Plate funkcionera i službenika u gradskoj administraciji od početka velike ekonomske krize manje su za 10 do 15 odsto. Mi smo i to, pored ovog, sebi već smanjili, kaže Amidžić.

Bilo da su gradski oci osjetili potrebu za solidarnošću sa stanovništvom, ili im je računica bila – više novca za razvojnu komponentu i jačanje privrede, činjenica je da je riječ o usklađivanju sa zakonom.

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, najavljuje smanjenje plata do 30%. Pa i sebi…

– Tako je. Predviđeno je smanjenje za do 30% pa je i gradonačelnička plata sa 4.000 sada oko 2.800, kaže Petrović.

Na ovaj korak odlučio se i načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić. I njegova plata iznosiće dvije i po hiljade maraka, umjesto dosadašnje četiri hiljade, a plate drugih funkcionera umanjene su do 600 maraka.

– Naše građane najviše je iritirala odbornička naknada koja je bila negdje oko 400 maraka. Na moj zahtjev, na prvoj skupštini,  donijećemo odluku da ta odbornička naknada neće biti viša od 200 maraka.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da u gradskoj administraciji sa 330 zaposlenih nema viška radnika – prema standardu od tri službenika na 1.000 stanovnika. Plate i naknade odbornicima biće usklađene sa zakonom.

U resornom ministarstvu navode, Republike Srpska, jedinstvena je u tome što u zakonu ima odredbe posvećene odborničkim naknadama. Teško je procijeniti kolike će biti uštede.

– Mi cijenimo da će se jednice lokalne samouprave odazvati pozivu Vlade da u 2017. uđu sa stabilnim budžetom, koji će podrazumijevati i određene ristrikcije kod naknada odbornicima, ali i plate funkcionera, navodi Milanka Šopin, pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave za resor lokalne samouprave.

U Ministarstvu ističu, Zakonom o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave propisana je i obaveza zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora kojim će se, između uostalog, urediti plate zaposlenim u opštinskim, odnosno gradskim upravama.

RTRS