Naredne godine trebalo bi da počne rekonstrukcija Vatrogasnog doma u Prijedoru, izgrađenog prije skoro osam decenija.

Vatrogasni dom izgrađen je davne 1940. godine. Nakon 44 godine dom je proširen, dogradnjom sprata.

Međutim, godine i potrebe učinile su da je i ovom prostoru neophodna rekonstrukcija koja bi trebalo da počne u maju naredne godine.

Zbog dotrajalosti, biće srušen susjedni montažni objekat u kojem je smještena prijedorska Gradska organizacija Crvenog krsta, koja će dobiti nove prostorije.

Za sada je izrađena projektna dokumentacija, a u toku je tenderska procedura. Investicija će koštati oko dva miliona maraka, a sredstva će biti izdvojena sa gradskog računa posebnih namjena. Vatrogasni dom gradiće se fazno.

– Vatrogasni dom neće biti rušen, nego će biti dograđen i rekonstruisan. Što se tiče Crvenog krsta on će biti porušen, pošto je to montažni objekat koji je dosta neuslovan i mislim da više nije za upotrebu, kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

– Vatrogasni dom košta mnogo novca i mislim da će se njegova izgradnja produžiti na nekih četiri, pet godina. Finansira se isključivo iz namjenskih sredstava koje Vatrogasni savez doznačuje Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, pojašnjava Biljana Malbašić, v. d. načelnika Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Zbog dotrajalosti, rušiće se susjedni objekat u kojem je smještena Gradska organizacija Crvenog krsta. Ova organizacija biće premještena na novu lokaciju, u boračku zgradu u naselju Pećani.

– Neka je im manji prostor, ako je u pitanju novi prostor-dobro će nam doći, zadovoljan je sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor, Zoran Veselinović.

Predviđeno je da u jednom dijelu budućeg Vatrogasnog doma budu smještene Služba za rad sa mjesnim zajednicama i prostrije Mjesne zajednice Centar.

RTRS