Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona MiG-29 bez novca, pri čemu će prva faza modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra, rekao je danas srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je riječ o avionima“, rekao je premijer koji je u prvom dijelu razgovora sa Šojguom pričao na ruskom, a kasnije nastavio na srpskom.

On je dodao da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mjere da kao da nije ista vojska.

„To je nemjerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5mm (manje topove)“, rekao je Vučić. On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti.

„Unaprijedili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i željela bi sve odjedanput, ali to nije moguće“.

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete“, a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa samo što niste tražili nuklearno oružje“, na šta se, kako kaže, nasmijao i Šojgu.

„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje u ovom trenutku ima samo Rusija. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ’buku‘ prije svega, i o ’buku M2‘ i o ’tunguski‘, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da misli da je urađen ogroman posao za Srbiju, „sve što smo pričali decenijama, 29-30 godina“.

On je podsjetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju. Kad je riječ o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dvije mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da ih u martu doveze i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji. Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sljedeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

„Јoš se gleda koja će od te dvije opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje, i tako ćemo i da postupimo“, naglasio je premijer. Prema njegovim riječima, bilo je razgovora i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

„Mi smo i danas mogli da uzmemo „buk“ 1, 2 po tržišnim cijenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018. pa opet nešto da dobijemo“, primijetio je Vučić.

Šojgu zahvalio Vučiću za pomoć u operaciji u Siriji

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi da bi zajedničke rusko-srpske vazduhoplovno-taktičke vježbe “Bars” trebalo da se održavaju svake godine.

“U oktobru su u Srbiji uspješno održane zajedničke vazdušno-taktičke vežbe ‘Bars-2016’ i dobro je što skraćenica Bars znači ‘Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije’. Dobar je naziv, treba da ostane i te vježbe treba da se održavaju godišnje”, rekao je Šojgu u neformalnom susretu sa Vučićem u Moskvi, prenosi agencija Tass.

Po njegovim riječima, uspješno su protekle i zajedničke vježbe Slovensko bratstvo-2016 uz učešće Bjelorusije.

“Dobro radimo na planu zajedničkih vježbi, zalažemo se za razvijanje te prakse. Uskoro ćemo razmijeniti planove za narednu godinu, i ne možemo da se ne sjetimo učešća srpske ekipe u Armijskim medjunarodnim igrama 2016, gdje ste pokazali ne baš loše rezultate”, kazao je Šojgu na sastanku sa Vučićem.

Naveo je da je Rusija spremna da razvija saradnju u oblasti vojnog obrazovanja.

Šojgu je zahvalio Vučiću za podršku u operaciji u Alepu i slanje humanitarne pomoći u Siriju.

“Zahvalni smo za političku podršku Srbije kada je riječ o našoj inicijativi za humanitarnu operaciju u Alepu, kao i za slanje humanitarne pošiljke. Srbija nije na riječima, već na djelu potvrdila svoju spremnost da pomogne sirijskom narodu”, naveo je Šojgu.

Vučić Šojguu: Srbija ostaje neutralna država

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas u Moskvi, u susretu s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, da Srbija ostaje neutralna država.

“Јoš jednom želim da potvrdim da mi ostajemo neutralna država, što sam već rekao i u Briselu i u Vašingtonu, i to je naša pozicija, ništa se nije promijenilo”, rekao je Vučić u neformalnom susretu sa Šojguom, prenosi agencija RIA Novosti.

Istovremeno, on se založio za jačanje političke, ekonomske i vojne saradnje sa Rusijom.

“Nadam se da možemo da povećamo našu saradnju političku, ekonomsku, vojnu, da bude na veoma visokom nivou”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je pozvao Šojgua da poseti Srbiju, izrazivši uverenje da će izmedju dve zemlje i dva naroda “uvek vladati veoma dobri odnosi i najbolja saradnja”.

Vučić danas boravi u jednodnevnoj posjeti Moskvi, a prema najavama iz Beograda jedna od tema je razgovora sa Šojguom je nabavka šest aviona MiG-29 i protivavionskih sistema Buk za potrebe Vojske Srbije.

Izvor: Beta/Sputnjik