Nakon što su u dva navrata srpski ministri u Savjetu ministara BiH odbijali da razmatraju Informaciju o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na upotrebu bosanskog jezika u Srpskoj, i sami podsjećajući kako je to nadležnost entiteta, na sjednici su pogazili svoje ranije stavove. O spornoj Informaciji ministri su danas raspravljali, a izjašnjavanje odgodili za narednu sjednicu.

Sporna Informacija, koju je uz pomoć stranačke koleginice – ministarke za ljudska prava Semihe Borovac iz SDA, kreirao Adil Osmanović, u duhu je ranijih, sabranih djela ovog dvojca.

Nacrt Sporazuma sa Islamskom zajednicom kojim se u sekularnu BiH uvodi puzajući šerijat! Memorandumi i obećanja da će sedam sarajevskih institucija kulture biti finansirani iz bh budžeta, a obaveza su entiteta i kantona! Informacija o privođenju u policijskoj akciji Ruben, koje je uslijedilo poslije terorističkog akta u Zvorniku….

SDA-ovi ministri, koji se zaklinju u BiH, pisali su tada samo o strahu Bošnjaka povratnika zbog privođenja, zaboravljajući čak i na ugrožena ljudska prava ubijenog srpskog policajca Dragana Đurića i njegove porodice.

I u posljednjem u nizu akata koje su kreirali u svojim kabinetima, Osmanović i Borovac iz Ustava i Konvencija o ljudskim pravima, uzimaju kao sa švedskog stola – šta im i kako odgovara. Tvrde kako se upotreba “jezika Bošnjačkog naroda u Srpskoj može smatrati kršenjem i povredom ljudskih prava“. Insistiraju na uvođenju bosanskog jezika, opet zaboravljajući da je srpski u Federaciji, prisutan samo u arhivu. Iz trećeg pokušaja, uspjeli su da takvu Informaciju serviraju srpskim ministrima.

“S obzirom da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta, još jednom pozivam Ministarstvo obrazovanja i kulture RS da dostavi svoju informaciju u kojoj će obrazložiti sve činjenice”, rekao je Dragan Mektić.

Ako je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, čemu onda rasprava u Savjetu ministara? I zbog čega pozivi Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, da svoju, kako Mektić reče Informaciju, dostave, kada su istu odavno podijelili s javnošću, za razliku od SDA-ovog dvojca, koji o ovoj temi, već danima novinare izbjegava.

“Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik“, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ustav Srpske jasno je definisao “jezik Bošnjačkog naroda“, a ne bosanski jezik, na čemu insistira sarajevska politika.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se na Savjetu ministara razmatra ta Informacija. Stav RS je o tome poznat. Ne može bosanski narod nametnuti Bošnjački jezik svima ovdje u Bosni. To je majorizacija koju mi nećemo dozvoliti i ne prihvatamu takvu vrstu priče”, istakao je predsjednik RS Milorad Dodik..

Ni srpski ministri u Savjetu ministara BiH na prethodne dvije sjednice nisu dozvoljavali da se rasprava o entitetskim nadležnostima o upotrebi jezika vodi na Marijin dvoru. Mirko Šarović čak i tvrdio kako je “Ministarstvo civilnih poslova narušilo meritum i preuzelo nadležnost koja mu ne pripada”! Šta se, u međuvremenu, od posljednje sjednice promijenilo!? Ustavi i Zakoni sigurno nisu.

RTRS