Italijanske obaveštajne službe tvrde da se na Kosovo vratio Lavdrim Mudžaheri, jedan od značajnijih pripadnika Islamske države u Siriji, piše italijanski Espreso. Rim na noge podigao tajne službe u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Lavdrim Mudžaheri, koji je pojavljujući se u brojnim snimcima egzekucija, proteklih godina postao jedno od glavnih propagandnih oruđa Islamske države, navodno je na Kosovo stigao sredinom novembra iz Makedonije.

Espreso, pozivajući se na italijanske obavještajne izvore, tvrdi i da je sa Mudžaherijem stiglo između 300 i 400 bivših boraca Islamske države, kao i da je, u međuvremenu, uspio da zametne trag obavještajcima.

Suštinski, pričao o povratku Mudžaherija na Kosovo izbila je u prvi plan pošto su kosovska i albanska policija uhapsile dvadesetak radikalnih islamista koji su navodno planirali bombaški napad tokom fudbalske utakmice između Albanije i Izraela, sredinom novembra.

Izvori u kosovskoj policiji navode da su uhapšeni u toj akciji bili pod direktnom Mudžaherijevom kontrolom.

Italijanski obavještajci zainteresovali su se za Mudžaherija krajem 2015. godine, kada je u operaciji “Van Dam” razbijena ćelija ISIS-a u Breši u kojoj su otkriveni dokazi o vezama te grupe i “Kasapina iz Kačanika”.

Izvor: RTS