Jedna od ključnih teritorija za opastanak Islamske države je “Manbij džep” čiji gornji deo je 100 kilometara duga linija na granici Turske i Sirije.

To je poslednja međunarodna granica preko je pripadnici Islamske države dobijaju pomoć, kako u oružju, tako u ljudima.

Napadom na ovu teritoriju ID bi izgubila pomoć iz inostranstva i sprečilo, ili barem znatno otežalo, povratak boraca u Evropu gde bi mogli da izvode terorističke napade poput onog u Parizu pre devet dana, piše britanski “Telegraf”.

Budući da zapadnu liniju tog džepa islamista napada sirijska opozicija uz pomoć zapadnih sila, a istočnu Kurdi, jasno je da bi frontalnim napadom na severnu liniju Islamska država bila naterana u povlačenje. Takav je barem plan.

Turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu izjavio je da će Turska zajedno s SAD konačno prekinuti kontrolu Islamske države nad tim delom turske i sirijske.

“Naše operacije nastaviće se sve većim intenzitetom što ćete videti u narednim danima”, kaže Sinirlioglu.

Za nadgledanje teritorija i obaveštajne podatke nužne za izvođenje operacije pobrinuće se dronovi britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), dok bi same napade izveli američki i turski F-15 i F-16 lovci.

Ako britanski parlament podupre uključivanje Britanije u bombardovanje položaja Islamske države u Siriji, mogli bi im se pridružiti i RAF-ovi Tornado bombarderi.

Inače, u prošlosti su napadi na džep Manbija bili onemogućeni upravo zbog turskog protivljenja, budući da tamošnja vlast nije blagonaklono gledala na mogućnost da kurdski borci zauzmu dodatnu teritoriju uz njihovu granicu.

No, nakon pariskih napada, pravila igre značajno su promenjena na štetu Islamske države.

B92