Međunarodni dan sestrinstva obilježen je danas u Prijedoru akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.  Veliki broj sugrađana je danas iskazao interesovanje za besplatan pregled.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor Snježana Jokić je čestitala svim kolegama Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara  i naglasila  da je ovo  izuzetno odgovoran poziv. Jedan od najvećih izazova je odliv medicinskog kadra.

„Mi tradicionalno svake godine  volimo da naše aktivnosti započnemo sa našim sugrađanima i sa zadovoljstvom mogu da najavim da i sutra, ali od 11 časova,  takođe na Malom gradskom trgu naši sugrađani nas mogu naći sa ovim istim aktivnostima. U srijedu 15. maja planirali smo jednu veliku pokaznu vježbu za naše sugrađane, takođe od 11 časova. Nju izvodimo u saradnji sa kolegama Hitne medicinske pomoći Prijedor, kolegama iz bolnice  i studentima Visoke medicinske škole,  gdje će biti jednostavno prikazano kako možemo pružiti prvu pomoć osobi koja je bez svijesti“, rekla je Snježana Jokić.

U srijedu će se na pokaznoj vježbi prikazati upotreba AED aparata, koji su u našem gradu postavljeni na tri lokacije. U četvrtak je planirano za prve razrede Srednjoškolskog centra u Prijedoru da studenti Visoke medicinske škole pod pokrviteljstvom svog predavača Ljubiše Kucurskog održe  predavanje na temu prevencije spolno prenosivih bolesti.

„JU Visoka medicinska škola Prijedor svake godine pokušava da skrene pažnju na važnost i značaj, odnosno ulogu medicinskih sestara , kako sa srednjoškolskim obrazovanjem, isto tako medicinskih sestara sa fakultetom. Ove godine smo se odlučili da JU Visoka medicinska škola zajedno sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor i Udruženjem diplomiranih medicinara zdravstvene njege RS učestvuje u cijeloj sedmici sa nizom aktivnosti“, istakao je Ljubiša Kucurski, Rukovodilac studijskog programa zdravstvene njege na Visokoj medicinskoj školi.

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Prijedoru broji oko 225 članova. Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. maja, na rođendan Florens Najtingejl – Engleskinje koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva.

Izvor: kozarski.com