Zbog zločina nad osam vojnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, optužena su dvojica ratnih zvaničnika MUP-a tzv. RBiH Dragan Vikić i Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci, i to djelimični, samo dvojice vojnika ЈNA, a za ostalim se i dalje traga.

Podizanje optužnice za zločin u Velikom parku sa zakašnjem od dvije decenije dokaz je da je bh. pravosuđe u funkciji zaštite Bošnjaka, izjavio je u Istočnom Sarajevu, predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ni drugi u Srpskoj nisu pretjerano optimisti da će ova optužnica doprinijeti utvrđivanju istine i kažnjavanju krivaca.

Uprkos podignutoj optužnici za zločin nad pripadnicima ЈNA u Sarajevu, srpski narod nema povjerenje u Tužilaštvo i Sud BiH, jer su te institucije od nastanka radile na štetu Srba – poručio je predsjednik Srpske.

– Pokušava se provesti farsa, kao sa Naserom Orićem, tako i sa ovim. Te institucije su ovdje da opravdaju zločince Bošnjake, muslimane – kaže Dodik.

Nije samo istraga nerazumno duga trajala, već je Tužilaštvo BiH optužnicom obuhvatilo samo četiri lica odgovorna za zločin nad pripadnicima ЈNA u Velikom parku. Naredbodavci i ubice ratnih zarobljenika, u to vrijeme legitimne vojne sile na tlu BiH, ne prepoznaju se u optužnici bh. tužilaštva.

Milorad Kojić, direktor Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, smatra da se ova optužnica fokusira na komandnu odgovornost i na prikrivanje zločina.

– Ponavljam, ona treba da bude proširena protiv svih lica koja su učestvovala – istakao je Kojić.

– Ohrabruje što su dva visokopozicionirana funkcionera MUP-a na optužnici, ali lično sam pesimista da će optužnica protiv njih biti potvrđena. Strahujem da je podizanje optužice protiv ratnih kadrova MUP-a najava neke odmazde prema većem broju Srba – kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Osim Dragana Vikića i Јusufa Pušine, optužena su dvojica vojnika Јuke Prazine – Nermin Uzunović i Mladen Čovčić kome, kako saznajemo, to nije pravo ime. Na optužnici nema Nedžada Herende, egzekutora tajne jedinice “Ševe” koji se spominje kao ubica, ali ni njegovih nadređenih Asima Dautbašića, Bakira Alispahića i drugih iz samog vrha tadašnje RBiH.

– Vikić je izjavio da ih je pustio i da su ih pred Domom policije sačekali pripadnici grupe “Ševe”. Čuo je rafale i kada je pogledao kroz prozor svih osam bilo je na asfaltu. Ko je zvao te Ševe? Ko je naredio da se pobiju? – pita Zorica Elez, sestra ubijenog vojnika ЈNA u Velikom parku.

Supruga ubijenog vojnika ЈNA u Velikom parku, Nevenka Đokanović, rekla je da je čak i Alija Izetbegović bio upoznat s tim slučajem, ali da ništa nije rasvijetljeno.

Mada drastično zakašnjela optužnica za zločin u Velikom parku, kao i današnja protiv trojice pripadnika tzv. Armije RBiH optuženih za silovanje Srpkinja u ratnom Sarajevu, navode na zaključak da se polako mijenja sterotip prema kome su samo Srbi odgovorni za ratna razaranja tokom 90-tih.

RTRS