Nova godina u Turskoj počela je terorističkim napadima. U Istanbulu je napadač u kostimu Djeda Mraza otvorio vatru, ubio 39 a ranio više desetina ljudi. Napad je ubrzo ponovljen u jednoj od istambulskih džamija, nekoliko ljudi je povrijeđeno. Sa starom godinom nisu otišle stare opasnosti. Čeljust terorističke prijetnje ostala je razjapljena.

Više nikakva tajna nije da je terorizam postao sredstvo za rješavanje političkih i geopolitičkih konflikata, da je tzv. ID, dežurna za preuzimanje odgovornosti za izvršene napade, po strukturi više obavještajna organizacija, nego samoproklamopvana država, odnosno kalifat.

Kreator čudovišta, Doktor Frankenštajn, svog prvenca, Al kaidu, čuvao je za “velika djela”, podjednako kao i Muslimansko bratstvo, za koje je procijenio da bi moglo biti prihvatljivo za sunite na Balkanu, kao ideologija koja preferira nacionalne pokrete. Međutim, svijet se mijenja, na Bliskom istoku banku ne drže oni koji su ga oduvijek držali, i teško s tim mogu da se pomire.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp već je Pentagonu ukazao na nove prioritete, u kojima se izdvaja ID.

Planeti će predstavljati veliko olakšanje kada združenim snagama američke i ruske koalicije Islamska država bude razmontirana, a njeni tvorci procesuirani, bez obzira gdje se nalazili i u čije ime su tog monstruma stvorili. „Drž’ te se do 20. januara“ – poručio je Tramp svojim prijateljima u Izraelu, a to bi moglo da vrijedi i za preostali dio svijeta. Do tada treba izdržati udarce i ujede aždaje – u Istambulu, na Bliskom istoku, u Ukrajini.

A aždaja se ove godine ubija na Јovandan, kada će Tramp položiti zakletvu pred zvanicama kojima je upućen poziv. To što je Milorad Dodik jedan od pozvanih još ne mogu da svare u sarajevskoj kuhinji, niti u Savezu za promjene, koji nikako da se izvuku iz Izetbegovićevog zagrljaja. Ekskluzivno za opoziciju Srpske predsjednik Dodik je u novogodišnjem obraćanju ponovio, već nekoliko puta odaslan poziv, da političke snage u Srpskoj treba da zbiju redove i artikulišu političke pravce djelovanja.

„Ako ne budu htjeli, mi idemo s tim sami“, naglasio je Dodik i za novu godinu najavio novi referendum.
Јoš jedna novina čeka Srpsku u novoj godini. Nije vojna, ali jeste policijska parada na Dan Republike. Smotra policijskih snaga Republike Srpske vjerovatno će prvobitno izazvati osudu u većem entitetu, ali će za 1. mart po svoj prilici i tamo organizovati sličnu manifestaciju. Uostalom, i Bakir Izetbegović u svom javnom obraćanju sve više koristi termin „Federacija Bosne i Hercegovine“, a „Bosna i Hercegovina“ izgovori samo kad mora. Uviđa i Bakir kuda stvari idu, al još neće da kaže partnerima u SZP.

Piše: Predrag Ćeranić u kolumni Pravda