Denis Bećirović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH pozvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da bude politički odgovoran i ne dolazi na proslavu Dana RS u Banjaluku i poručio da, u suprotnom, nema razlog da dolazi u Sarajevo.

“U slučaju da zaista 9. januara budete prisustvovali negiranju konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH, da li zaista mislite da ima ikakvog smisla i logike da posjetite glavni grad države Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke državne organe i institucije”, pita Bećirović u otvorenom pismu predsjedniku Srbije.

Bećirović je uvjeren da ako Nikolić bude rezonovao kao politički odgovoran predsjednik Srbije, 9. januara neće “negirati i potkopavati državne organe Bosne i Hercegovine”.

“Ako, pak, budete rezonovali kao četnički vojvoda iz 1992. godine, onda zaista nema nikakve dileme u vezi s vašim najavljenim prkošenjem legalnim odlukama organa države Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović, koji je pozvao predsjednika Srbije da u interesu mira, stabilnosti i dobrosusjedske saradnje bude politički odgovoran predsjednik.

Bećirović Nikolića pita zašto je odlučio da, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, učestvuje direktno i flagrantno u kršenju konačne i obavezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, te da li je svjestan da njegov dolazak na proslavu 9. januara znači podršku politici razbijanja nedjeljive hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine.

“Da li ste razmišljali o tome da takvim nepromišljenim i opasnim destruktivnim činom izlažete i Republiku Srbiju brojnim problemima i opasnostima u budućnosti”, pitanje je Bećirovića za srpskog predsjednika.

On, inače, tvrdi da 9. januar nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i da stoga obilježavanje ovog datuma predstavlja, kako smatra, ozbiljnu provokaciju za državu Bosnu i Hercegovinu i cjelokupnu međunarodnu zajednicu, a Nikolića pita i koji su razlozi zbog kojih pristaje da učestvuje u obilježavanju nelegalnog i uvredljivog datuma za Bosnu i Hercegovinu, Evropu i Ujedinjene nacije.

Tanjug/NN