Analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je ponašanje visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, koji je uporedio Republiku Srpsku sa NDH-a, izuzetno skandalozno i bezobrazno, te ocijenio da bi srpski zvaničnici trebalo da ga bojkotuju, dok se ne izvini, prenosi Srna
“NJegovo ponašanje je izuzetno skandalozno i bezobrazno i predstavlja svjesno vrijeđanje cjelokupnog srpskog naroda”, rekao je Srni Pavić, koji je saradnik Fonda strateške kulture.

On je podsjetio da ovo nije prvi put da Incko poredi Srbe sa nacistima, te napomenuo da je Incko poredio generala Ratka Mladića sa nacistima, kada je Mladić hapšen 2011. godine i kada su organizovani demonstracije protiv tog hapšenja.

Incko je tada, podsjeća Pavić, rekao da bi to bilo kao kada bi u Austriji bila organizovane demonstracije protiv hapšenja nacista.

Takođe, kaže Pavić, Incko je prošlog ljeta poredio bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa Hajnrihom Himlerom, kada je imenovan studentski dom na Palama po Radovanu Karadžiću.

“U njegovoj podsvesti su nacisti i dobro je rekao predsjednik /Republike Srpske Milorad/ Dodik kada je kazao da treba ispitati koje je učešće Inckove porodice u nacizmu tokom Drugog svjetskog rata. Bilo bi jako zanimljivo. Očigledno da njega u podsvijesti duboko žulja”, rekao je Pavić, navodeći da Incko svoju podvijest projektuje na cijeli sprski narod.

Pavić smatra da treba uložiti žalbu Savjetu bezbjednosti UN zbog Inckovog ponašanja i da treba reći da je apsolutno neprihvatljivo da se pravi takva vrsta etiketiranja.

“Mislim da nijedan srpski zvaničnik iz Republike Srpske i u centralnim institucijama /BiH/ ne treba uopšte da se sastaje njim i treba da ga bojkotuje, dok se on ne izvini”, rekao je Pavić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je juče da, ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar – Dan Republike Srpske, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.