Sunce je, danas, malo podiglo temperaturu ali, ipak, nedovoljno da bude u plusu. Barem u Prijedoru gdje se, tokom dana, ustabilila nula.

U odnosu na, prosječnih, minus deset koliko je, posljednjih dana, ledilo po gradu – sasvim pristojno. Ali ipak nedovoljno da odmrzne Sanu. Rijeka je danima pod ledom.

Na obalama su i znatiželjnici koji su došli da vide “zimsku atrakciju”. Mada, kako rekoše neki, i ne treba da čudi da je rijeka zaledila.

Udario je dvije sedmice ranije ali je, nekad, bilo mnogo gore i hladnije. Igor Ostojić se sjeća da su stariji prepričavali dogodovštine iz, kudikamo, jačih zima. I to baš na Sani.

“Kada je led bio dovoljno debeo led da su se, naprimjer, čak volovskim kolima vukla drva od Rasavaca do Prijedora”, kaže Ostojić, mještanin.

Zaleđenu Sanu danas je mjerkao i ronilac Vanja. Živi tik uz obalu pa mu je rijeka kao druga kuća. Adrenalinm pomalo, vuče da se zaroni pod led.

“Ronjenje pod ledom je tehnički zahtjevnije nego kad je obično, da ga tako nazovem, ronjenje. Sana je prelijepa rijeka i ronjenje u Sani je lijepo iskustvo i lijepa avantura”, rekao je Vanja Rađenović.

Zimskih avantura neće nedostajati. Neka vas ne zavara današnje sunce i nešto viša temperatura. Meteorolozi kažu da, koliko sutra, stiže promjena vremena. Možda i podebljaju led na Sani pa da posvjedočimo i svojevrsnom rekordu.

ATV