Televizija N1 donosi ekskluzivnu priču o policijskim službenicima Jedinice za specijalnu podršku Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

ALFA, BETA i GAMA – tri su odsjeka Jedinice za specijalnu podršku Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine – formirane 2005. Antiteroristički odsjek, Odsjek za operacije, Odsjek za podršku – sve su to specijalno obučeni pripadnici visokoprofesionalne jedinice – specijalci SIPA-e. I ako ste se pitali ko hapsi osumnjičene za najteža krivična djela u državi – kriminalce, korupirane političare, dilere, teroriste, ratne zločince… To rade najbolji policijski službenici u državi. A oni su – specijalci SIPA-e.

Specijalizovani za izvršavanje visokorizičnih zadataka sa najsavremenijim naoružanjem i opremom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Treninzi, planiranje, posebne vještine, savremene specijalističke obuke, predanost i odricanje učinili su ih uvijek spremnim. I nema mjestu strahu u onome što rade. Kiša, jesen, zima, jutro, dan ili noć, na zemlji, pod vodom – njihov je zadatak akcija, hrabrost i profesionalnost – u svim uslovima. Pitali smo ih koliko je zahtjevno biti specijalac, kakav je njihov radni dan, iskustva i prakse…

“Radni dan specijalca se sastoji od jutarnjih i poslijepodnevnih aktivnosti. U jutarnjim satima radimo na opštim fizičkim pripremama i specijalnim fizičkim pripremama. Trčanje, plivanje, kardio treninzi, skijanje, sve nas to čini kvalificiranim da obavljamo naše aktivnosti, poslove i zadatke. Tu je i više zahtjevnih vježbi kao što su specijalističke obuke, vertikalni upadi u prostorije, gađanja i taktika specijalnih dejstava”, priča nam jedan specijalaca SIPA-e.

Njegov kolega mišljenja je da je san svakog mladog policajca da postane specijalac. “Ja sam nakon pet godina policijskog iskustva u jednoj drugoj policijskoj agenciji uspio da dođem na mjesto policajca u specijalnoj jedinici. Ponosan sam što sam pripadnik specijalne jedinice SIPA-e i što sve vrijeme sa svojim kolegama doprinosim da građani BiH sigurnije žive”, kazao je specijalac.

Antiteroristički odsjek ALFA djeluje na otkrivanju, sprečavanju i otklanjanju posljedica terorističkog djelovanja u zemlji. Njihova su meta osumnjičeni za krivična djela terorizma. Mogu biti angažovani i na suzbijanju terorizma na međunarodnom nivou. Odsjek za operacije BETA otkriva, sprečava i otklanja posljedice kriminalnog djelovanja.

Oni mogu biti angažovani i kada su neophodne posebne vještine, obučenost, oprema, specijalistička znanja i vještine alpinizma, vertikalnog upada, savladavanja teško prohodnih i nepristupačnih terena, antisnajperske zaštite, vještine na vodi i pod vodom…

Odsjek GAMA podrška je drugima. Njihov je zadatak brzo i efikasno manevarsko-taktičko djelovanje u svim vremenskim uslovima i situacijama. Pružanje specijalističke podrške onda kada je neophodno korištenje službenih pasa, obavljanje poslova veze, kriptozaštite, logističke podrške i fizičke zaštite objekta u kojem je smještena Jedinica.

Senad Zec, šef Antiterorističkog odsjeka za N1 navodi da je Agencija od osnivanja imala oko 1.400 izvršenih zadataka.

“Prilikom izvršenja tih zadataka lišeno je slobode preko hiljadu osumnjičenih osoba. Tokom izvršenja zadataka ako se i desi neka nepredviđena stvar mi smo tu i mi moramo reagovati da se toj situaciji prilagodimo i da dovedemo zadatak do kraja. Do sada prilikom izvođenja operativnih angažovanja nismo imali povrijeđenih policijskih službenika kao ni lica lišenih slobode”, navodi Zec.

Iza ovih policijskih službenika brojne su misije, obuke, takmičenja, vježbe – sa kojih rame uz rame sa kolegama širom svijeta donose nagrade. Hrabrost, profesionalnost, spremnost – to su njihove premise.

N1