Njegov prvi brod u svijet je iz kućne luke isplovio prije 15-ak godina. Ne računaju li se manji brodovi, jedrilice, svake godine „gradio“ je po jedan svoj jedrenjak, pa tako njih 15-ak danas ponosno „plovi“ po cijeloj Evropi. Među njima i replike čuvenih Kolumbovih „Santa Marie“, „Ninje“, „Pinta“, engleski jedrenjak „Keti Šark“, koje je Branko Stojanović (42), ekolog po zvanju, a meteorolog po zanimanju, u hobiju koji je definitivno više od toga, brodomaketarstvu, stvorio u svojoj maloj kućnoj radionici u Prijedoru.

U prostoru od svega nekoliko kvadrata nema šta nema – od tokarskih strojeva, brusilica, bušilica, pinceta, dlijeta, šivaće mašine, boja, lakova, do vrhunske literature i obaveznih nacrta, jer tu nema improvizacije, već znanja, strpljenja i milimetarske preciznosti. Zato je ovaj kontinentalac iz Prijedora, čije „brodogradilište“ i plavi morski žal dijeli nekoliko stotina kilometara, podjednako ponosan na sve svoje brodove.

– U tako mali predmet, praveći brodske konope, ispleo sam nekoliko hiljada metara konca, odlijevao sidra i topove, motao oplatu… – govori Branko čiji hobi zahtijeva i dobro poznavanje stolarskog, tokarskog, užarskog i krojačkog zanata, poznavanje drveta, a na kraju krajeva sve to zajedno treba i voljeti.

– Neke dijelove radim i po nekoliko dana, a neke uradim iznenađujuće brzo. Dogodi se da počnem raditi i ne ide. Onda sve ostavim i čekam trenutak, jer ovdje nema brzine, ovdje žurba ne igra nikakvu ulogu i nerviranju nema mjesta – priča Branko, koji ljubav prema brodomaketarstvu dijeli s još samo osam ljudi iz BiH kojima je to hobi.

Uzgaja golubove, ribice…

branko stojanovic-ribice

Ovaj nesuđeni veterinar ima još jedan hobi. Kao sekretar Sportskog društva za uzgoj sitnih životinja „Golub“ iz Prijedora drži i uzgaja golubove, kuniće, akvarijske ribice, hrčke… Od životinja se, kako pojašnjava, može svašta dobrog naučiti.

Avaz