Najave iz prijedorskog „Vodovoda“ da će u narednom periodu poskupiti voda za domaćinstva izazvala je oštre reakcije građana, jer smatraju da je to novi namet na njihov kućni budžet.

Uprava prijedorskog „Vodovoda“ uputila je zahtev gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću da vodu za domaćinstva poskupe za 11 odsto. Tako bi nova cena sa traženim poskupljenjem po metru kubnom sa 1,57 KM poskupela na 1,74 KM.

U „Vodovodu“ se pravdaju da povećanje od 0,17 KM nije veliko opterećenje za trenutni standard građana. Dodaju da bi svako domaćinstvo, koje u proseku mesečno troši od osam do 10 kubika, za vodu moralo da izdvoji dodatnih 1,70 KM.

Međutim, iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ tvrde da za poskupljenje cene vode nema opravdanje.

–To je veliki udar na džep običnih građana u vreme kada sve poskupljuje. Smatramo da to nije rešenje za bolje poslovanje „Vodovoda“. Oni bi trebalo da povećaju svoju naplativost i da naplate stara dugovanja i potraživana, jer nije uredu da građani plaćaju stare dugove „Vodovoda“ i nove investicije – rekla je Murisa Marić, predsednica „Dona“.

S druge strane, izvršni direktor “Vodovoda” Vukašin Šipka kaže da su se morali odlučiti na ovaj potez kao posledicu na izgradnju vodovodnih objekata u protekle četiri godine.

–Tokom rekonstrukcije mreže izgrađeni su novi objekti i sa njihovim preuzimanjem imamo povećane troškove održavanja i obračuna amortizacije – tvrdi Šipka. Kao drugi razlog, on navodi, i dospeće reprograma duga za električnu energiju, kao i za poreze i doprinose na lična primanja.

– Po osnovu ta dva reprograma u ovoj godini moramo uplatiti 250.000 KM, a naredne godine za električnu energiju moramo izdvojiti pola miliona maraka – ističe Šipka. Tvrdi i da ovo preduzeće ima najveće troškove za električnu energiju po metru kubnom u odnosu na ostale gradove.

vukasin sipka-vodovod

– Naš sistem za distribuciju vode zahteva veći utrošak električne energije, tako po kubiku vode plaćamo 0,27 KM, a u Banjaluci 0,09 KM. To znači da za 18 pfeninga više plaćamo svaki kubik isporučene vode – objašnjava Šipka i dodaje da će za privrednike ostati dosadašanja cena vode, odnosno 3,26 KM po metru kubnom.

EuroBlic