Porodica ga je prepoznala nakon što su ga videli u emisiji Provjereno Nove TV, a rodbinska veza potvrđena je DNK analizom. Uspostavilo se da je Said iz svog sela, Kamičana, u okolici Prijedora, nestao 14. avgusta 1980. godine. Kako je dospeo u 200 kilometara udaljeno područje Drniša, nije utvrđeno

Nakon punih 36 godina provedenih u Psihijatrijskoj bolnici Rab, čovek bez identiteta kojeg je osoblje krstilo Perica Matas, juče je napustio ostrvo i otišao u svoj novi dom. Njega je porodica prepoznala kao Saida Kešića iz Prijedora. Tri sestre i brat su ga neuspešno tražili tri i po decenije.

Ipak, Kešić neće odmah biti sa porodicom, starateljstvo nad njim preuzeo je Centar za rehabilitaciju Zagreb, koji će ga smestiti u svoju ustanovu.

Iako sada znamo ko je, još uvek nije okončan postupak utvrđivanja identiteta.

Procedura ponovnog dobijanja identiteta je komplikovana. Prvo treba poništiti njegov upis u matičnoj knjizi umrlih, zatim izvaditi rodni list i dodeliti mu identitet na osnovu kojeg će dobiti zdravstveno osiguranje, piše Jutarnji list.

Tek kada Said Kešić i službeno postane Said Kešić moći će da ga preuzme njegova porodica, ali i seljenje u novu ustanovu u Zagreb već je korak napred, s obzirom na to da Psihijatrijska bolnica u Rabu nije ustanova za dugoročni boravak pacijenata te da mu se kao osobi bez zdravstvenog osiguranja ne mogu pokrivati troškovi lečenja.

Inače, Said je doveden u Psihijatrijsku bolnicu Rab 9. septembra 1980. godine, nakon što su ga našli kako luta u okolini Drniša. Pretpostavljalo se da je imao između 16 i 18 godina, a s obzirom na duševnu zaostalost nije bila moguća komunikacija sa njim.

U fokus javnosti ponovno je došao nakon što je Ministarstvo zdravlja poslalo dopis da više neće moći da plaća troškove njegovog boravka u Psihijatrijskoj bolnici Rab, o čemu je prvo pisao hrvatski portal 24 sata. Porodica ga je prepoznala nakon što su ga videli u emisiji “Provjereno” Nove TV, a rodbinska veza potvrđena je DNK analizom. Uspostavilo se da je Said iz svog sela, Kamićana, u okolici Prijedora, nestao 14. avgusta 1980. godine. Kako je dospeo u 200 kilometara udaljeno područje Drniša, nije utvrđeno. Iako je policija u 36 godina u više navrata pokušala da utvrdi njegov identitet, uspeh u toj misiji ostvarili su mediji, i to za mesec dana.

Nedeljnik