Da li izmjena trase koridora 5C ugrožava srpske povratnike u Mostaru? Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je novu trasu između mostarskog aerodroma i magistralnog puta. Prolazi uglavnom preko zemljišta srpskih povratnika.

Danas je isto trebalo da usvoji i federalni Dom naroda, ali je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Srpski povratnici upozoravaju da će, zbog promjene trase autoputa, ponovo morati da napuste svoja ognjišta.

Nova trasa autoputa 5C prolazi kroz vinograde, plodno obradivo zemljište Ortješa, Kosora i Malog polja, preko rijeka Bune i Bunice. Mještani, uglavnom srpski povratnici, žive od poljoprivrede. Nova trasa je kažu neprihvatljiva.

“Znači i ovo malo pravoslavnog življa što se vratilo i što živi od poljoprivrede, iseliće ga”, kaže Željko Čolović.

Predstavniči dom Parlamenta Federacije BiH već je usvojio izmjene i dopune prostornog plana i novu trasu autoputa koja ne odgovara srpskim povratnicima. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kaže da novih pomjeranja trase neće biti.

“Kud god on išao, on će uvijek imati određenih poteškoća u imovinskim odnosima, il’ da vas vratim na početak, već 19 godina mi pravimo 90 kilometara i ako ovako nastavimo jasno je da nećemo nikada završiti, a sada još govorimo o povezivanju Sarajeva i Beograda, a nismo završili postojeće obaveze, to vam govori koliko je to nerealna podloga”, izjavio je Čović.

Ipak, sudbina zemljišta srpskih povratnika u dolini Neretve i dalje je neizvjesna. Federalni Dom naroda, poput Predstavničkog doma, trebalo je da usvoji novu trasu.

Međutim, današnja sjednica prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Delegat u hronično nepotpunom Klubu Srba Mile Marčeta smatra da su Srbi u Federaciji svakako na nivou statističke greške i da vlasti treba da urade sve da srpski povratnici ostanu u dolini Neretve.

“Јednog dana će, vjerovatno, nažalost Republika Srpska biti multietnički prostor, a FBiH će biti očišćena od Srba”, izjavio je Marčeta.

Srpski povratnici u dolini Neretve gotovo dvije decenije obnavljaju svoja imanja da od svojim radom od svoje zemlje živjeli na vjekovnim ognjištima. Hoće li ih zbog nove trase autoputa napuštati po drugi put u posljednjih 20 godina?

RTRS