Nakon 12 godina, Meddžida Kreso više nije predsjednica Suda BiH. Na toj funkciji je od danas i zvanično sudija Ranko Debevec.

Na odlasku, protiv decenijske predsjednice, Kancelarija disciplinskog tužioca pokrenula je istragu zbog navodne zloupotrebe službenih ovlašćenja – od kadrovske etničke čistke, pa do nezakonitog uticaja na sudske spise i kontakata sa osumnjičenima u pojedinim predmetima.

Na optuženičku klupu već je sjeo suspendovani glavni tužilac Goran Salihović. Obavijen velom tajni i iznošenjem materijalnih dokaza, počeo je disciplinski postupak. Salihovića disciplinski tužilac tereti za sukob interesa, neprimjerene kontakte sa strankama u postupku i miješanje u pravosudne procese.

Suspendovani tužilac i njegov advokat još od pokretanja postupka najavljivali su punu transparentnost. Ali, disciplinskim tužiocima to ne odgovara. Njihovu selekciju, šta će javnosti biti dostupno, aminovala je tročlana disciplinska komisija. Novinari, kao ping-pong loptice ulazili su i napuštali svojevrsnu sudnicu. Presretnuti razgovori koji navodno terete Salihovića, ostali su tajna. Ko je sve i o čemu razgovarao, takođe.

Disciplinski tužilac Alena Kurspahić rekla je da ništa ne može da kaže o onome u dijelu u kojem je javnost isključena.

Јavno je, međutim saopštila Kurspahićeva, kako su prema ovlašćenju Salihovića, njegovi saradnici Hasan Pleh, Emil Pinkas i Mirza Јamaković saslušavali Vjekoslava Bevandu, Zlatka Lagumdžiju, Nikolu Špirića….Suspendovani tužilac se poziva na Zakon o krivičnom postupku. Na takva ovlašćenja, tvrdi ima pravo!

Salihović kaže da “po članu 20, po nalogu tužioca stručni saradnik može da radi određene procesne radnje, takođe istražitelji i policijski organi. Znači ovdje je praksa da to se radi 40 godina i svi ovi predmeti bi onada došli i bili bi upitni zadnjih 40 godina”.

Podastrla je Kurspahićeva i informaciju kojom je tužilac Božo Mihajlović informiše kako njenoj kancelariji nisu dostavljeni svi, od Tužilaštva traženi podaci. Salihović, ponovo odgovara – dobila je sve što je tražila! Nije dostavljeno ono što je “samo mislila” da je tražila! Umjesto objašnjenja o tajnovitosti i obrazloženja materijalnih dokaza, tužiteljka Kurspahić spremna tek da saopšti listu svjedoka.

I druga strana pozivaće svjedoke – sve one koji se spominju u disciplinskoj prijavi, takođe dijelom zatajenoj i od Salihovićeve odbrane i od javnosti. Na njihovoj listi svjedoka – od predsjednika Srpske Milorada Dodika, pa do direktora OBA Osmana Mehmedagića. Pretresaće se bez rezultata adaktiran predmet “Zlato”, te aktuelni poput “Pavlović” ili “Bobar banke”… svi formirani pod palicom Salihovića, a on kasnije optužen da ih skriva. Ili odugovlači istragu!

Salihović kaže da oni ništa nije odugovlačio, nego da su radili na osnovu dokaza.

– Nečije političke želje, nečije predizborne želje, da neko dobije izbore na osnovu nekoga što bi se procesuirao i hapsio mi nismo željeli – kaže Salihović.

Krivi su Salihoviću i pojedini mediji. Plaćeno im je, tvrdi, za spinovanje i pritiske. Prst krivice usmjerava i prema pojedincima iz međunarodne zajednice. Sve će, kaže, saopštiti javno u postupku, kad dođe na red. Pod uslovom, naravno, da disciplinski tužioci ne odluče drugačije. Postupak će biti nastavljen 31. januara.

RTRS