Istraga koju je disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH pokrenuo protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića proširena je na predmete ratnih zločina.

Odlično obavešteni izvori našeg lista otkrivaju da su uz dokaze o Salihovićevoj navodnoj odgovornosti za opstruisanje tužilačkih istraga u predmetima korupcije i kriminala visokih državnih i političkih funkcionera, Kancelariji disciplinskog tužioca nedavno dostavljeni i dokazi da su glavni tužilac i njegovi najbliži saradnici, navodno, odgovorni za „curenje“ poverljivih informacija prema osumnjičenima u predmetima ratnih zločina.

Izvori „EuroBlica“ tvrde da će predmet istrage, između ostalog, biti otkrivanje toga ko je iz vrha Tužilaštva BiH obavestio penzionisanog generala HVO i Hrvatske vojske Zlatana Miju Jelića da je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru, kao i provera informacija da je jedna osoba iz najbližeg Salihovićevog okruženja, navodno, upozorila grupu osumnjičenih Bošnjaka iz Goražda, koji se dovode u vezu sa zločinima nad Srbima, da im se po sudskom nalogu prisluškuju telefoni.

– Istraga protiv Jelića završena je krajem decembra 2015. podizanjem optužnice. Slučajno ili ne, samo dan pre njenog objavljivanja Jelić je pobegao u Hrvatsku. Disciplinskom tužiocu dostavljene su i pouzdane informacije da je neko iz Salihovićevog najbližeg okruženja pre par godina obavestio osumnjičene visokopozicionirane bošnjačke policijske funkcionere, poput bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Himze Selimovića i bivšeg načelnika krim-policije MUP FBiH Edina Vranja, da im se prisluškuju telefoni zbog istrage o zločinima nad goraždanskim Srbima. Istraga je posle toga propala – tvrde naši sagovornici.

Dudaković pod istragom 10 godina

Izvori „EuroBlica“ podsećaju da Tužilaštvo BiH još nije procesuiralo ni brojne nekadašnje bošnjačke i hrvatske vojne i političke funkcionere zbog ratnih zločina nad Srbima, iako protiv njih postoje brojni dokazi.

– Istraga protiv Atifa Dudakovića nije završena ni nakon 10 godina, a Salihovićevo tužilaštvo pre nekoliko dana je „ponosno“ demantovalo medijske navode da vodi istragu protiv Ante Gotovine zbog zločina koje su hrvatske snage pod njegovom komandom počinile nad Srbima u BiH u leto i jesen 1995. – kažu izvori „EuroBlica“.

Žarković: Optužnice rezervisane za Srbe

Reagujući na nedavno saopštenje Tužilaštva BiH kojim se demantuje postojanje istrage protiv Ante Gotovine, predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković izjavio je da to „jasno govori da Tužilaštvo nema interes da za ratne zločine sankcioniše nikog osim Srba“.

Blic