Protiv Nikole Janjetovića, predsednika Skupštine opštine Kostajnica i predsednika lokalnog odbora SNSD, podnesen je izveštaj tužilaštvu zbog pronevera pri registraciji vozila.

Izveštaj protiv Janjetovića podnesen je u okviru policijske akcije „Uplatnica“, a osim njega u ovom slučaju osumnjičena je i Rada Ćibić, supruga Miloša Ćibića, još jednog visokog funkcionera SNSD i rukovodioca Elektrodistribucije Kozarska Dubica. Osumnjičen je i Bojan Bundalo radnik na tehničkom pregledu.

U Centru javne bezbednosti Prijedor ranije su rekli, navodeći inicijale, da su oni osumnjičeni za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pronevere.

– Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je pomenuta trojka počinila navedena krivična dela. Janjetović i Bundalo su kao radnici preduzeća za tehnički pregled vozila žigom overili uplatnice koje su klijetni dalje upotrebili za registraciju vozila. Međutim, novac po osnovu tih uplatnica zaprimila je Ćibićeva koja je zaposlena u osiguravajućem društvu i koja ga je zadržala ga za sebe – rekli su u policiji, ne navodeći imena osumnjičenih.

Ona je novac trebalo da realizuje kroz dalje poslovanje preduzeća ili da ga uplati na budžet RS, ali ništa od toga nije uradila. Na ovaj načina Ćibićeva je počinila krivično delo pronevera i time je oštetila budžet.

Prema nezvaničnim informacijama, sve se dešavalo u vreme dok Janjetović nije bio postavljen za predsednika SO Kostajnica.

– Proverama poslovanja ovog osiguravajućeg društva i tehničkog pregleda inspektori su uočili nepravilnosti kod dve uplatnice. Dalje će se proveriti da li je bilo još sumnjivih poslova u radu ovog preduzeća – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Repbulike Srpske tokom prošle godine provelo je više akcija protiv osoba koje su osumnjičene da su varale prilikom registrovanja automobila i pričinile štetu od više desetina hiljada maraka, a među uhapšenim je bio i službenik Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prijedorska policija krajem novembra prošle godine podnela je izveštaj protiv još dve osobe, takođe zbog pronevera prilikom registracije vozila.

Njih je policija sumnjičila da su uzimali novac za uplatu naknada potrebnih za registraciju vozila. Zatim su uplatnice overavali žigom, potvrđujući na taj način da su realizovane, ali su novac zadržavali za sebe i nisu ga uplaćivali na račun budžeta RS.

Pripadnici CJB Banjaluka su u februaru prošle godine podneli izveštaj protiv Gordane Ernaut radnice preduzeća za posredovanje pri  registracije vozila „Granolić“. Ona je osumnjičena da je zloupotrebama tokom registracije više automobila nezakonito zaradila 5.340 maraka.

Ona je prilikom produžavanja važenja saobraćajnih dozvola na osnovu punomoći vlasnika automobila prilagala  neoverene kopije uplatnica na ime plaćanja raznih poreza i naknada koje nikada nije platila. Ona je od njih uzimala novac za te naknade, ali ga je zadržavala za sebe.

Policijska akcija „Virman“

Policija CJB Banjaluka  u akciji “Virman” u oktobru prošle godine na području Prnjavora uhapsila je tri osobe, među kojima i službenika MUP RS Dragana Vračevića zbog zloupotrebe položaja prilikom registracije vozila. Osim Vračevića, uhapšeni su Dragiša Stanić i Slaviša Pejašinović oba iz Prnjavora.

Oni su osumnjičeni da su pričinili štetu Budžetu RS u od 18.300 KM. Vračević je tokom 2015. kao stručni saradnik za registracije vozila, zaprimio veći broj zahteva i obavio registracije na osnovu falsifikovanih uplatnica, a koje su mu dostavile pomenute osobe.

EuroBlic