Organizacija žena Demokratskog narodnog saveza /DNS/ nezadovoljna je zastupljenošću žena u političkom, društvenom i ekonomskom životu Republike Srpske, te smatra da one treba da dobiju mjesto koje im pripada.

Predsjednik Organizacije žena DNS-a Mira Popović rekla je da ova organizacija broji više od 6.000 članova, a da su samo 23 odbornička mjesta od ukupno 164, koliko je DNS osvojio na izborima, pripala ženama.

dns-zene-predsjednistvo

“Mi time nismo zadovoljne, pogotovo što je Izborni zakon omogućio da se na listama nađe više od 40 odsto žena”, istakla je za Srnu Popovićeva poslije sjednice Predsjedništva Organizacije žena DNS-a.

Ona je ukazala na podatak da u opštinama, gdje je bilo više od 50 odsto žena na listama kao što su Kalinovik i Gacko, nema žena odbornika.

“Mi želimo da žene u narednom periodu dobiju mjesto koje im pripada, ne samo u političkom, nego i u društvenom, ekonomskom i javnom životu Republike Srpske”, poručila je Popovićeva.

Presjednik Gradske organizacije žena DNS-a u Prijedoru Slavica Popović rekla je da je odbor žena DNS-a stalnim radom, angažmanom i izgradnjom jake infrastrukturne mreže postao temelje ove stranke budući da u Prijedoru broji više od 4.000 članica.

Ona je dodala da je takav rad rezultirao time da su sada u lokalnom parlamentu tri žene odbornici DNS-a, umjesto jedne kako je bilo u prošlom sazivu Skupštine grada.

“To je napredak i mi želimo da u okviru povećanog broja članova i izbornih rezultta DNS-a još više povećamo broj žena odbornika i omogućimo njihovo aktivno učešće i u republičkom parlamentu”, naglasila je Popovićeva.

Na današnjem sastanku raspravljano je o rekapitulaciji urađenog u 2016. godini i pripremama za predstojeće unutrastranačke izbore. Sastanku je prisustvovala i član Predsjedništva DNS-a Lejla Rešić.