Oko 90 odsto djece uzrasta od 10 do 15 godina posjeduje mobilni telefon, a većina je spremna ostaviti svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, rezultat je istraživanja koje je provela međunarodna organizacija “Spasimo djecu”.

Prema rezultatima ovog istraživanja koje je provedeno tokom prošle godine, 90,5 odsto djece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – “Tviteru”, “Fejzbuku”, “Јutjubu” i “Instagramu”, saopšteno je iz ove organizacije.

Svako četvrto dijete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 odsto djece obuhvaćene istraživanjem doživjelo je prijetnje na internetu tri ili više puta.

Istraživanje pokazuje da u slučaju problema, 50 odsto djece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane djece bi se obratilo školskom osoblju.

Povodom obilježavanja 7. februara – Dana bezbjednog interneta, “Spasimo djecu” želi skrenuti pažnju na bezbjednosne izazove koje predstavlja masovno korištenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu sigurnosti djece kao najranjivije kategorije.

Direktor organizacije “Spasimo djecu” za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčević rekla je da je izražena potreba za obrazovanjem i djece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu, te načinima na koje se dijete od njih može zaštiti, s obzirom na to da se nastavni predmet vezan za informatiku i računarstvo najčešće počinje izučavati tek sa 11 godina.

“Neophodno je preventivno djelovati u svrhu stalnog učenja, imajući na umu pozitivne stvari koje informaciono-komunikacione tehnologije pružaju, ali i rizike i opasnosti, pogotovo kada su djeca u pitanju”, istakla je Žeravčićeva.

Iz ove organizacije naglašavaju da je veoma bitan angažman cjelokupnog društva, kako bi se kroz različite nivoe vlasti, ali i putem formalnog i neformalnog obrazovanja kvalitetno djelovalo, a sve s ciljem sveobuhvatne zaštite djece na internetu.

Izvor: SRNA/RTRS