Ministar za ozbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je da je, kada je riječ o povratku, problem što je iz Sarajeva postavljen koncept prema kojem je ispravno ako se njima daje 95 odsto sredstava, “a ako nije tako, onda ste protiv njih”.

Čordaš je istakao da će nastojati na ovo da odgovori “iz ugla pomoći povratku i izbjeglim licima”.

On je rekao da je Hrvatima imperativ da budu zajedno u Republici Srpskoj i to ne samo politički zajedno, nego i nacionalno, a to sa nivoa Hrvatske znači vjerski.

Odgovarajući na pitanje da li postoji sukob između određenih političara i Katoličke crkve, Čordaš je rekao da ne postoji, naglasivši da neki očito žele taj sukob i potenciraju ga, a u Sarajevu ga često i zloupotrebljavaju i koriste.

“Čim se pojavi bilo kakva kritika koju uputi crkva, odmah se nastoji sve adresirati na HDZ BiH”, izjavio je on za “Večernji list” i dodao da je istina da jedino HDZ radi na povratku.

Prema njegovim riječima, obnovljeno je više od 5.000 kuća i stanova, a puno više je vraćeno, obnovljene su i izgrađene sve župne kuće i crkve, a još treba obnoviti 30.000 kuća, za šta je potrebno oko 100 miliona KM.

Čordaš je naglasio da je na čelu Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske šest godina i da je samo u jednoj godini izdvojeno više novca za Hrvate nego u sve četiri godine, sa dvostruko većim budžetom, kada je ministar bio Bošnjak.

“Pomoć Hrvatima je do 2010. godine bila od tri do sedam odsto, a sada je u nekim segmentima i do 50 odsto”, istakao je Čordaš i dodao da se bošnjački ministri nisu libili i crkvenim vođama tada da kažu da oni nisu ministri za hrvatski narod.

Govoreći o donatorskoj konferenciji za BiH, Čordaš je rekao da je tim sredstvima bilo planirano da se zbrine 5.400 porodica, ali program je spao na 1.864 i sada postoji tendencija da se proširi za 500 do 600 korisnika.

Izvor: SRNA/RTRS