Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je potpuno očigledno i jasno da Tužilaštvo BiH konstantno vrši pritisak na političke predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

– Očigledno je da procesima koji se i dalje vode pod uticajem muslimanskih političkih elita, Tužilaštvo BiH želi da procesuira sve političke predstavnike iz Srpske kako bi optužnice protiv njih bile i potvrđene, i kako bi u narednom periodu predstavnici vlasti iz Republike Srpske što češće morali da dolaze u Sud BiH – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, za takvu politiku, koju kreira lider SDA Bakir Izetbegović, postoji i podrška dijela međunarodne zajednice.

– Međutim, to sigurno neće doprinijeti razvoju boljih međusobnih političkih odnosa jer nije riječ samo o posljednjoj tužbi protiv Ivanića, nego je riječ i o drugim političarima iz Republike Srpske koji su osumnjičeni zbog proslave Dana Republike Srpske ili zbog održavanja referenduma – smatra Košarac.

Institucije Republike Srpske, kako kaže, svoj posao rade u skladu sa Ustavom Srpske i odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, kao i interesima građana Srpske.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je formiralo predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika na osnovu krivične prijave zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske – 9. januara, u Banjaluci.

Krivičnu prijavu podnijeli su SDP BiH, DF i Građanski savez.

Izvor: SRNA/RTRS