Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će jedan od prioriteta SNSD-a i u narednom periodu biti borba protiv političke zloupotrebe pravosudnih institucija na nivou BiH.

“To se, prije svega, odnosi na Ustavni sud BiH, kao i na Tužilaštvo i Sud BiH, na čiji rad i donošenje odluka direktan uticaj imaju stranci, bilo kao sudije koje u Ustavnom sudu BiH imaju odlučujuću ulogu u donošenju odluka, posebno onih na štetu Republike Srpske, bilo kao fantomski savjetnici u Tužilaštvu BiH, koji direktno odlučuju o svim aktuelnim i budućim metama tog Tužilaštva”, upozorio je Košarac za Srnu.

On je dodao da su pravosudne institucije na nivou BiH, osim uticaja stranaca, kontaminirane i uticajem koji dolazi iz sarajevskih političkih kuhinja.

“Taj uticaj ranije je svakodnevno korišten za opstrukciju istraga i zataškavanje predmeta ratnih zločina u kojima su žrtve Srbi, a danas se sve češće koristi i za obračun sa političkim protivnicima, odnosno za ispunjavanje političkih ciljeva i interesa jednog broja političara iz Sarajeva. Uvjeren sam da je to jasno svim građanima Republike Srpske, kao i značajnoj većini građana Federacije BiH i da svi znaju da se takvo stanje mora hitno promijeniti”, naglasio je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH upozorio je na činjenicu da i stranci i vodeći političari iz Sarajeva na svaki način opstruišu reforme pravosuđa koje bi isključile uticaj ove dvije grupacije na rad pravosudnih institucija na nivou BiH.

“U parlamentu BiH zaustavljena je procedura donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, kao i izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, a ti su zakonski prijedlozi bez ikakvog jasnog razloga poslani na očitovanje Savjetu ministara BiH. Mi nećemo odustati od naših rokova i namjere da iz Ustavnog suda BiH eliminišemo strane sudije, baš kao što ćemo nastaviti da insistiramo da se kroz strukturalni dijalog i na druge načine tužioci u Tužilaštvu BiH učine odgovornim prema domaćim institucijama, a ne prema njihovim stranim šefovima ili sarajevskim političkim moćnicima koji im diktiraju optužnice”, zaključio je Košarac.

SRNA