Iako vrlo često naglašava svoju nezavisnost i profesionalnost, Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS), poništavajući odluku o izboru sudija Opštinskog suda u Čitluku, priznao je da je napravio grešku, ali i pokazao da politika i te kako ima uticaj na rad ove pravosudne institucije.

Naime, VSTS nakon žalbi hrvatskih političkih predstavnika poništio je svoju raniju odluku o imenovanju Gorjane Šajin, Gordane Puljarević, Aide Hidović i Elvine Zadić za sudije Osnovnog suda u Čitluku. Imenovanje ovih sudija izazvalo je pravu pometnju, prije svega u HDZ-u, a zatim i kod gotovo svih Hrvata, s obzirom na to da su u sredini u kojoj su Hrvati većina za sudije imenovani dvoje Bošnjaka, jedan Srbin i “samo” jedan Hrvat.

Pravni stručnjaci u BiH, među kojima su i pojedini bivši članovi VSTS-a, ističu da je nesporno to da je VSTS pogriješio jer je imenovao više Bošnjaka sudija u sredini gdje su većina Hrvati. Oni tvrde da je pravo pitanje: “Kako je VSTS poništio svoju odluku o imenovanju?” Odluke VSTS-a, naime, pogotovo kada su imenovanja u pitanju, su konačne i protiv njih se ne može pokrenuti ili voditi spor. Uprkos tome, oni su ovu odluku poništili.

“Ne vjerujem da su sebi dopustili da pod političkim pritiskom poništavaju svoje ranije odluke. Vjerovatno su uvidjeli grešku i sada je ispravljaju, jer pravilo je da se tamo gdje su Bošnjaci većina, imenuju sudije iz tog naroda, ili gdje su Srbi većina, imenuju sudije iz tog naroda”, rekao je Asim Crnalić, advokat iz Sarajeva i bivši član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

U VSTS svoju prvobitnu odluku o izboru sudija u Osnovi sud u Čitluku pravdali su popisom iz 1991. godine, prema kojem je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bilo 37,4 odsto Bošnjaka, 40,7 odsto Hrvata i 7,9 odsto Srba, mada i po toj računici nije jasno kako je izabrano više Bošnjaka nego Hrvata za sudije tog suda.

“VSTS odluku o imenovanju sudaca u Opštinski sud u Čitluku nije poništio zbog političkih pritisaka, već iz razloga što VSTS prilikom utvrđivanja prijedloga za imenovanje nije imao potrebne informacije po svim kriterijumima u skladu s članom 44. stav (2) Zakon o VSTS-u BiH”, rekli su nam u petak u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ne odgovarajući na konkretno pitanje da li će eventualno zbog grešaka neko snositi odgovornost.

Vlado Adamović, advokat i bivši sudija, rekao nam je da je VSTS bio u nedoumici u vezi s izborom sudija u Čitluku i da se postavlja pitanje da li je greška prilikom izbora sudija u Osnovni sud u Čitluku napravljena namjerno.

Prema nezvaničnim informacijama, Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) mogao bi se naći u velikim problemima ukoliko ranije izabrane sudije u Osnovni sud u Čitluku budu tražile pravdu jer su praktično, a i formalno pravno, smijenjeni bez ikakvog razloga, tj. nisu napravili nikakvu grešku koja povlači disciplinsku odgovornost i smjenu.

NN