Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor apelovao je da se svi vozači na vrijeme upoznaju sa odredbama izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji danas stupa na snagu, a kojim su znatno pooštrene sankcije, naročito kada je riječ o brzini i upotrebi alkohola.
Načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić izjavio je da novi zakon ima mnogo novina, da za njega vlada veliko interesovanje javnosti i da će biti potrebno vrijeme i policiji i učesnicima u saobraćaju da se prilagode novim propisima.

“Nećemo u startu biti strogi. Mnogo je tu novina. Treba prilagoditi i centralni registar novčanih kazni. Polako i preventivno upozoravaćemo učesnike na sve izmjene. Imamo dobro stanje bezbjednosti saobraćaja i pokušaćemo da ga održimo, a nećemo bježati ni od represije”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On kaže da je ranije nekim vozačima bilo jednostavnije da izbjegnu neku obavezu jer je sankcija bila manja nego obaveza, poput toga da su troškovi registracije vozila između 400 i 500 KM, a sankcija upravljanja neregistrovanim vozilom višestruko manja. Ona sada iznosi 400 KM i više se, kako je naveo Ivanić, rizik ne isplati.

“Moramo se boriti da se to krajnje korektno i pošteno primjenjuje i preduzeti sve da onemogućimo korupciju u redovima saobraćajnih policajaca, s obzirom na visinu kazni. Moramo uvoditi mehanizme elektronske evidencije prekršaja i što više isključiti subjektivnu ulogu policajca u otkrivanju i dokumentovanju prekršaja”, dodao je Ivanić.

Načelnik Sektora policije CJB Prijedor Sretoja Vujanović izjavio je da je konstantno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama na području ovog centra produkt ciljanog djelovanja policije usmjerenog na kontrolu upotrebe alkohola, kontrolu brzine, upotrebu pojasa, upotrebu kacige kod motociklista i slično.

“U prošloj godini policijski službenici CJB Prijedor sankcionisali su 26.204 prekršaja u saobraćaju, a od toga se 7.719 prekršaja ili 30 odsto odnosilo na prekoračenje brzine”, istakao je Vujanović, koji je danas predstavio najvažnije novine novog zakona.

On je naglasio da je za očekivati da se na još bolje stanje bezbjednosti saobraćaja odraze ne samo pooštrene kazne, nego i uvođenje novih prekršaja koji ranije nisu bili prepoznati u zakonu.

Na redovnoj konferenciji za novinare, CJB Prijedor predstavio je i rezultate rada za prethodni mjesec. Zabilježeno je 67 krivičnih djela ili za 21,2 odsto manje nego u januaru prošle godine. Uvećana je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu sa 64 na 76 odsto, a ukupna rasvijetljenost povećana je na 90,5 odsto.

“Uspjeli smo da održimo stabilnim stanje bezbjednosti i rezultati rada su po svim linijama dobri. Preduzećemo planske radnje, kako preventivne, tako i represivne, da takvo stanje i zadržimo”, poručeno je sa konferencije.

Osim Ivanića i Vujanovića, konferenciji za novinare prisustvovao je načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Dukić.

SRNA