Pripadnici Policijske uprave Prijedor dijelili su danas građanima informativne letke o zakonskim propisima koji se odnose na vozače lakih električnih vozila i njihovo učešće u javnom saobraćaju.

Podjela letaka organizovana je u okviru preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Električni trotinet nije igračka”.

Laka električna vozila kojima se učestvuje u saobraćaju moraju imati identifikacionu potvrdu i naljepnicu, na njima se ne smiju prevoziti druga lica, vozači moraju nositi kacigu, imati navršenih 14 godina i posjedovati potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Na lice koje koristi lako električno vozilo maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas primjenjuju se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske propisuje novčane kazne od 100 KM do 300 KM za lica koja upravljajući lakim električnim vozilom počine prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

PU Prijedor poziva učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na lica koja u saobraćaju učestvuju sa lakim električnim vozilima da se informišu o zakonskim propisima koji regulišu uslove i ograničenja u vezi korištenja tog vozila.

Izvor: SRNA/kozarski