Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.

Optužnica je podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara, a u njoj je predloženo i oduzimanje kompletne imovine Čauševiću.

Pored bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreskim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane BiH.

Nakon opsežne istrage, tužilac Posebnog odela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Kemala Čauševića, Anesa Sadikovića i Sedineta Karića.

Čaučević se tereti da je kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine, stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Sadiković Anesom i Karić Sedinetom, koji su vlasnici više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao uslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Na taj način, nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 milion KM i to Sadiković Anes, oko 1,2 milion a od Karić Sedinet od oko pola miliona KM.

Optuženi Čaušević tereti se da je novac pribavljen činjenjem kaznenih dela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 milion KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtev Tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen predlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih dela.

Takođe, optuženi Čaušević Kemal, dodatno se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i preduzećima koja su sudelovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200.000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih veštaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Takođe, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i funkcionera UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.

EuroBlic