Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predložio je danas da klubovi poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatraže posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ozbiljnim političkim implikacijama koje je izazvala najava bošnjačih predstavnika da će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ivanić je rekao da je najavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude, koje je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, izazvalo ozbiljne političke implikacije i da je to nastavak konstinuiranog sporovođenja kriza koje izazva SDA.

“SDA izaziva kontinuirane krize posljednjih nekoliko godina. Nijedna institucija BiH nije odlučivala o navedenoj reviziji, što znači da se djelovalo vaninstitucionalno”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je posljedica djelovanja SDA i formiranje paralelnih struktura u BiH, što je najveći udar na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Ivanić je napomenuo da je jedno od posljedica i odustajanje od principa konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

On kaže da bi predstavnici Republike Srpske na nivou BiH trebalo da ostanu u institucijama BiH, obavljaju dnevne poslove, ali da ne budu održavane sjednice sve dok se ne steknu uslovi za tako nešto.

Ivanić je ponovio da revizija presude neće proći, te da institucije BiH ne stoje iza takve odluke.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je jasno da je politika SDA proizvođenje krize, te da se na ovakvo djelovanje mora dati politički odgovor.

“Prvi napad na Srbe bio je kada je otkazana posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog hapšenja Nasera Orića, a nakon toga se desio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici”, podsjetio je Ivanić.

Sve ovo, kaže Ivanić, nastavljeno je u procesu popisa stanovništva, zatim izazivanjem velike političke krize provodom Dana Repbulike, privođenjem i saslušanjem ključnih ljudi iz reda srpskog naroda, a kulminiralo zahtjevom za reviziju presude.

On je napomenuo da ga kolege iz reda srpskog naroda, koje su tražile sjednicu Predsjednišitva BiH, nisu uvjerile da je sazove.

“Sjednica Predsjedništva BiH bi kao svrhu imala legalizaciju ponašanja Izetbegovića i njegovih ljudi, jer vjerovati da bi odustali od revizije je naivno, površno i pogrešno”, rekao je Ivanić i naveo da će odluku o održavanju sjednice Predsjedništva BiH donijeti naredne sedmice i da će o svemu razgovarati sa srpskim predstavnicima na nivou BiH u ponedjeljak, 20. februara.

On je upozorio da će svi narednih dana moći da vide kako funkcioniše paralelizam, što je najveći udar na dejtonsku BiH.

Ukoliko se BiH poistovjećuje sa samo jednim narodom, kaže Ivanić, onda je to vraćanje na prijeratne teme.

“Poistovjećivanje BiH sa samo jednim narodom jeste vraćanje na prijeratne teme i mislim da je ovo ozbiljno političko stanje, a ovakva situacija može dovesti do zaoštravanja odnosa”, kaže Ivanić.

On je rekao da će uputiti pismo Međunarodnm sudu pravde u Hagu i zemljama članicama Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/.

“Namjeravam da uputim pismo zemljama članicama PIK-a koje su garanti Dejtonskog sporazuma u kome ću ukazati da su ovo najveći izazovi sa kojom se Dejton suočio, a riječ je o paralelizmu i rušenju institucija BiH. Svih ovih mjeseci sam pripremao teren, znajući da će se ovo desiti, zato se više bavim implikacijama revizije nego samom revizijom”, zaključio je Ivanić.

Izvor: Srna/RTRS