Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić smatra da je 1. mart datum koji je posijao sjeme razdora među narodima i izazvao prve direktne sukobe u BiH čije posljedice traju sve do današnjih dana.

“Alija Izetbegović je tada žrtvovao mir za suverenu BiH, a njegov sin Bakir Izetbegović danas, 20 godina nakon rata, žrtvuje budućnost BiH radi sopstvene pozicije”, rekao je Savčić Srni.

On je ocijenio da zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije presude po tužbi protiv Srbije predstavlja put trajnog neprijateljstva koji je on izabrao kada je riječ o srpskom narodu, a što je veoma opasno.

“Bakiru Izetbegoviću da je stalo do istine i pravde i da je odgovoran političar učinio bi nešto da to zajedno uradimo i da krenemo putem mira, pomirenja i da gradimo neku bolju budućnost”, istakao je Savčić.

Savčić smatra da sve to pokazuje da Bakir Izetbegović nije ozbiljan i odgovoran političar, već običan “šibicar” koji misli da može varati sve u BiH, regionu i svijetu, jer on izgleda svoju i budućnost svojih potomaka ne vidi u BiH.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Taj dan se u FBiH obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Srna/ATV