Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra neprihvatljivom najavu podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska i ističe da o tome ne može biti nikakvih razgovora, niti pregovara.

– O nekim stvarima se uvijek može razgovarati i tražiti bolja rješenja, ali o nazivu Republike Srpske se apsolutno ne može razgovarati, niti pregovarati – rekao je Savčić.

Istakao je da naziv Republike Srpske ne može biti predmet bilo kakve rasprave, jer se može doći u situaciju da BiH nestane.

– BORS apsolutno ne dovodi u pitanje ime Republike Srpske, niti će dozvoliti bilo kome iz reda srpskog naroda da pregovara o tom pitanju – zaključio je Savčić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da srpski logoraši i srpski narod nikada neće dozvoliti da se ukine naziv Republika Srpska.
“Eventualni pokušaj ukidanja naziva Republike Srpske proizveo bi nesagledive posljedice po mir u BiH i regionu, a odgovornost za to bi morao da snosi Bakir Izetbegović i njegova SDA”, upozorio je Dukić u izjavi Srni.

Dukić smatra da najava podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska predstavnja “pucanj u prazno”.

“Mislim da za to nema nikakve pravne osnove, jer su Republika Srpska kao entitet i njeno ime potvrđeni i verifikovani Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojeg su potpisale najveće sile svijeta i zemlje garanti”, istakao je Dukić.

Dukić je zaključio da međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti Izetbegoviću da u miru realizuje ratnu ideju svog oca Alije Izetbegovića da od BiH stvori islamsku državu u srcu Evrope.

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, objavio je ranije “EuroBlic”.