Istraživanje povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika pokazalo je da svaki drugi đak u Beču kod kuće ne govori njemački.

U Austriji, svakom četvrtom đaku njemački nije maternji jezik, ističe medijska ustanova “Novi Austrijanci”.

Udio đaka kojima njemački nije maternji jezik, prema podacima Statističkog zavoda Austrije, u posljednjih deset godina porastao je za više od osam odsto.

Beč predvodi na listi udjela đaka kojima njemački nije maternji jezik, a slijedi Forarlberg (25 odsto), te Salcburg (21), dok je na kraju liste Koruška sa 13 odsto.

Kada je riječ o maternjem jeziku, prema statistici, najviše je đaka koji kod kuće govore turski, čak 61.255, za 541 više nego prošle školske godine.

Kada je riječ o đacima kojima je njemački maternji jezik, ima ih 841.312, to jest za 10.469 manje nego lani. U proteklom periodu zabilježen je rast kod đaka koji su došli iz istočnih zemalja članice EU, ali i sa arapskog prostora.

I sa rastom broja đaka sa maternjim jezikom koji nije njemački, u prošloj školskoj godini došlo je do smanjenja nastave na maternjem jeziku.

Trenutno svega oko 33.000 đaka pohađa nastavu na maternjem jeziku, koja se u Austriji nudi od sedamdesetih godina 20. vijeka.

Kada je riječ o djeci sa prostora bivše Јugoslavije, austrijski obrazovni sistem nudi nastavu na bosansko-hrvatsko-srpskom, što ne nailazi na veliko odobravanje djece i roditelja, koji bi željeli da njihovi mališani pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, a ne nametnutom.

Na drugom mjestu su đaci koji su naveli da govore srpskim jezikom u kući – 26.776, odnosno za 1.153 više nego prošle školske godine.

Zatim slijede oni koji govore bosanskim jezikom (15.811), te bosansko-hrvatsko-srpski (11.343, za 939 manje nego prošle godine), srpsko-hrvatski (4.589), a hrvatski 13.483.

Izvor: Tanjug