Protojerej Јovan, sin Nikole Gardovića, koga je na današnji dan prije 25 godina u Sarajevu ubio Ramiz Delalić Ćelo, kaže da aktuelna priča o referendmu i Danu Republike Srpske, koji smeta državljanima BiH druge nacionalnosti, savršeno oslikava najstrašniju činjenicu da se poslije rata u BiH ništa nije promijenilo.

“Njima je sasvim normalno da je 1. mart dan nezavisnosti BiH, a to što je na taj dan ubijen Srbin, što je pala srpska krv i što dobar dio državljana BiH taj dan ne smatra praznikom jer ne može da se raduje, to im ne smeta”, rekao je otac Јovan za “Sputnjik”.

On je podsjetio da je referendum 1992. godine o nezavisnosti BiH trajao dva dana – 29. februara i 1. marta, ali da rezultati nisu bili odmah, tako da su Bošnjaci mogli da uzmu i neki drugi dan za praznik.

“To niko nije predložio. I dalje se insistira na tome da je kriv onaj drugi. Tuga mi je samo u tome što ne vidim neko rješenje za ubuduće u retorici koju malo-malo pa čujemo”, rekao je otac Јovan, sveštenik crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

On navodi da 25 godina traje nedoumica ko su ljudi koji su mu ubili oca, zašto baš oni, zašto baš njegovog oca, dok cijelu porodicu Gardović najviše muči činjenica što nema zvaničnog odgovora na pitanje da li iza svega stoji samo Ramiz Delalić, koji je pucao, ili neko drugi.

“Uhapšen je sat poslije ubistva. Moj brat i još jedan svjedok išli su u SUP i identifikovali ga, ali njega su isto veče pustili. Nestao je, a u aprilu se vratio u Sarajevo, pred početak pravog rata. Posle Dejtona se vratio, jer se jedno vreme krio u inostranstvu, novine su pisale da je došao zbog biznisa, uhapšen je i počelo je suđenje iz trećeg pokušaja”, prisjetio se otac Јovan.

Odgovarajući na pitanje da li je oprostio, protojerej Јovan ističe da može da prašta, ali da je pitanje kome kada onog na drugoj strani to ne interesuje.

“Za 25 godina niko nije našao za shodno sa druge strane da pokaže trunku razumijevanja, žalosti, želje da zatraži oproštaj. I taj Ramiz, ubijen je 15 godina kasnije, vidio je mene, brata, sestre, zeta, mogao je da nađe način, u čekaonici u sudu, mogao je da kaže neku riječ, desilo se, nije bilo namjerno, bila je takva atmosfera, uzavrela krv, mogao je da nađe riječ opravdanja. Nije to uradio”, rekao je otac Јovan.

On je dodao da je njegov otac bio građanin Sarajeva, građanin BiH, ali da niko iz grada, republike ili neke stranke nije došao i rekao da se desio zločin, te da li se može izvući neka pouka da buduća pokoljenja ne načine istu grešku.

Protojerej Јovan kaže da danima prije 25-godišnjice smrti oca ponovo prolazi kroz sve i priznaje da ne može ni da zamisli kako je njegovom bratu Milanu, koji se, umjesto da na današnji dan slavi godišnjicu braka, prisjeća ubistva oca.

“Godinama se svi borimo sa mišlju šta smo to mogli da uradimo drugačije? Da li je to moglo da se spriječi? Pogotovu sam ja sebi postavljao to pitanje, pošto u tom trenutku nisam bio uz oca”, ispričao je otac Јovan.

Pošto nikada nije naišao na razumijevanje druge strane, otac Јovan kaže da danas rijetko odlazi u Sarajevo jer se tamo ne osjeća prijatno.

Ramiz Delalić ubio je 1. marta 1992. godine Nikolu Gardovića ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

U dijelovima Federacije BiH 1. mart se obilježava kao “dan nezavisnosti BiH” i danas je neradni dan.

Srbe u Republici Srpskoj 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 1992. godine na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

U Republici Srpskoj i dijelovima FBiH sa hrvatskom većinom ovaj datum se ne obilježava i radni je dan za sve institucije.

Izvor: SRNA/Sputnjik