Sezona prelaska na lakšu hranu, radi priprema za proljeće, već je počela. Da biste bez pretjeranog gladovanja uspjeli da izgubite na kilaži, probajte da uvedete nekoliko dobrih navika u svoju svakodnevicu.

Vlakna su broj jedan

Namirnice bogate vlaknima pomažu da najduže ostanemo siti, a podstiču i probavu, što takođe pomaže pri mršavljenju. Birajte cijele žitarice, pasulj, sočivo i povrće.

Namirnice sa visokim nivoom vlakana imaju još jednu važnu prednost – sadrže probiotike, odnosno hranljive elemente koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, pa na taj način održavaju zdravlje probavnog trakta.

Začinite obroke

Do sada ste sigurno već čuli da ljuto pomaže kod mršavljenja. Riječ je o sastojku iz ljute papričice – kapsaicinu.

Studije su pokazale da kapsaicin ima brojne blagodeti za zdravlje organizma. Između ostalog, on ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja. Kapsaicin ima brojne blagodeti za zdravlje organizma

Mijenjajte navike

Ukoliko tek počinjete sa vježbanjem, ne zamarajte se pretjerano – važno je da ste se pokrenuli. Ali kada steknete kondiciju, tada malo ubrzajte tempo.

Penjanje stepenicama umjesto vožnje liftom je preporučljivo isto koliko i šetnja kada idete na posao – makar jednu stanicu.

Izvor: RTS, Onegreenplanet.org