Predstavnici lokalne vlasti i političkih partija u Prijedoru konstantno pozivaju poljoprivredne proizvođače sa tog područja da se prijavljuju za podsticaje, jer se ponavlja praksa da zbog nedovoljnog broja prijava sredstva predviđena za tu namjenu ne bivaju utrošena.
Iz budžeta grada Prijedora u prošloj godini isplaćeno je 295.037 KM podsticaja za razvoj poljoprivrede od ukupno planiranih 355.000 KM.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Drago Tadić rekao je Srni da su subvencije i podsticaji za ovu godinu oko 500.000 KM i pozvao poljoprivrednike da se prijavljuju za podsticaje.

“Molim poljoprivrednike da se prijavljuju i konsultuju sa gradskom upravom kako bi na adekvatan način koristili sve ono što je gradska uprava izdvojila”, poručio je Tadić.

On je najavio bolju saradnju gradske administracije sa Resorom za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koja već nekoliko godina postoji i radi u Prijedoru.

U informaciji Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora o dodjeli subvencija navedno je da su po različitim osnovama zaprimljene 442 prijave korisnika od kojih su pozitivno riješene 334 prijave.

Među pozitivno riješenim prijavama 47 se odnosi na osobe ženskog pola, za koje je izdvojeno 61.399 KM, a 287 se odnosi na osobe muškog pola, za koje je izdvojeno 233.638 KM.

Realizacijom Programa korištenja budžetskih sredstava za poljoprivrednu u 2016. godini povećana je visina prihoda poljoprivrednih proizvođača i nastavljen trend stvaranja pozitivne klime u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području grada Prijedora, čime se pozitivno uticalo na njihovo poslovanje i održivost, navedeno je u informaciji.