U okviru Univerziteta u Banjaluci, svečano je otvoren Fakultet bezbjednosnih nauka.

Dosadašnja visoka škola MUP-a od danas funkcioniše kao fakultet i to sedamnaesti u okviru banjalučkog Univerziteta. Studenti tako stiču mogućnost da po završetku osnovnih studija, pohađaju drugi i treći ciklus, a po završetku četvorogodišnjeg školovanja stiču zvanje diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike.

– Ovo su sjajne novosti, ne samo za naše studente koji će sticati nova akademska znanja u oblasti bezbjednosnih nauka, već i zbog toga što stvaramo preduslove da se u okviru ove organizacione jedinice razvija nauka i istraživanja, a s tim i mogućnost međunarodne saradnje – istakao je rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

V.d. dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić je rekao da bezbjednost zaslužuje naučni pristup, te da Fakultet bezbjednosnih nauka ima obavezu da postavi naučne temelje u ovoj oblasti.

– Zvanje diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike pruža širi okvir studentima od zvanja diplomirani pravnik unutrašnjih poslova – naveo je Ćeranić.

Otvaranju Fakulteta prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, te brojne ličnosti iz javnog, akademskog i političkog života Republike Srpske.

Lukač je naglasio da je proces osnivanja Fakulteta bezbjednosnih nauka počeo prije godinu i po i da će Ministarstvo imati kadrove koji će se baviti bezbjednošću i sa naučne strane.

– Na Fakultetu će studije moći da nastave dosadašnji studenti Visoke škole unutrašnjih poslova, po starom ili novom studijskom programu, kao i oni koji su ranijih godina završili tu školu, a žele da nastave obrazovanje – rekao je Lukač.

Malešević je istakao da su ispunjeni svi zakonski uslovi za početak rada Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Fakultet bezbjednosnih nauka je 18. organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci. Nastao je transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru MUP-a Republike Srpske u organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjaluci.

U skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nastava na Fakultetu izvodi se na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika, a izlazni profil koji se stiče završetkom studija je diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike.

Na Fakultetu će svoje studije moći da nastave dosadašnji studenti Visoke škole unutrašnjih poslova, po starom ili novom studijskom programu, kao i oni koji su ranijih godina završili tu školu, a željeli bi da nastave obrazovanje.

RTRS