A pada li srpsko jedinstvo u Srebrenici- pitanje je o kojem odlučuje lokalni SDS, koji će prema svemu sudeći, ući u koaliciju sa SDA. 11, od 21-og odbornika, uputilo je zahtjev za vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj će tražiti smjenu predsjednika i potpredsednika Skupštine opštine. To praktično znači i formiranje nove skupštinske većine.

Srpsko jedinstvo u Srebrenici, postignuto na izborima kada su sve stranke podržale načelnika Grujičića, uzdrmano je zbog ličnih interesa pojedinaca prije svega iz SDS-a, tvrde u SNSD-u.

Zato su se udružili sa tvrdim krilom Stranke demokratske akcije i žele podjele i sukobe –tvrdi prvi čovjek srebreničkog SNSD-a

“SDS ruši srpsko jedinstvo i ulazi u koaliciju sa predsjednikom Islamske zajednice i on jasno nastavlja politiku iz Sarajeva rušenja Republike Srpske u Srebrenici na najosjetljivijoj tačci u Srpskoj”, tvrdi predsjednik OO SNSD Srebrenica Radomir Pavlović.

U SDS tvrde da je razlog formiranja nove skupštinske većine činjenica da je SNSD zadržao za sebe sve najvažnije pozicije i da je prekršio ranije dogovore.

“Mi smo imali beskonačno inicijativa da se razriješi ova politička kriza, koja je ozvaniččena. Nismo imali prave sagovornike u politici SNSD-a”, rekao je predsjednik OO SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović.

S druge strane u Srebrenici se nastavlja i sukob unutar SDA. Dosadašnji predsjednik OO Hamdija Fejzić prstom upire na stranačkog kolegu Aliju Tabakovića, koji kako tvrdi, čini sve kako bi izazvao krizu u Srebrenici .

“Ista ta grupa oko Alije Tabakovića je osuđivala one koji su ušli u normalnu implementaciju izbornih rezultata, zašto se ide sa Srbima, zašto je izabran Srbin za načelnika. Namjerno su izazvali ovu krizu da bi oni isplivali i da bi oni došli do pozicija”, smatra Fejzić.

“Volio bih da kaže šta je do sada bilo stabilno od formiranja skupštinske većine. Da trenutno potpisi ne moraju ništa da znače i da li je poslata i jedna pozitivna priča iz Srebrenice”, kaže Tabaković.

Vanredna sjednica SO Srebrenice mora biti zakazana u roku od 15 dana. Među prvim tačkama su smjene aktuelnog predsjednika i potpredsjednika lokalnog parlamenta

RTRS