Juče je u Bratuncu održana sjednica Glavnog odbora Ujedinjene Srpske Izborne jedinice 7 regije Birač na kojoj se analizirala aktuelna politička situacija, analiza izbornih rezultata lokalnih izbora te su doneseni zakključci po pitanju formiranja koalicija i skupštinskih većina op gradovima i opštinama regije Birač.

Na sjednici je donesen zaključak da je Ujedinjena Srpska ostvarila odličan rezultat u Izbornoj jedinici sedam, u svih sedam opština (Zvornik 3 odbornika – 3508 glasova, Bratunac 3 odbornika – 1400 glasova, Srebrenica 1 odbornik – 461 glas, Osmaci 2 odbornika – 308 glasova, Vlasenica 1 odbornik – 350 glasova, Šekovići 1 odbornik – 336 glasova, Milići 1 odbornik -167 glasova – Ukupno 6530 glasova).

– Konstantacijom da su Opštinski odbori SNSD-a u skoro svih sedam opština napravili koaliciju sa SDA, SDS-om i DNS-om i time narušili sopstvene principe i zalaganja, ali i koalicione dogovore sa većinom stranaka, a posebno Ujedinjenom Srpskom na regiji Birač, postavlja se pitanje:

– Da li je ovo samovolja određenih lokalnih funkcionera SNSD-a ili stav vrha stranke, da im partneri budu SDA, SDS i DNS, a u Srebrenici se poziva na Srpsko jedinstvo?

– Kako bi bilo da Ujedinjena Srpska naruši koalicioni dogovor i sklopi nove skupštinske većine, kao na primjer u Banja Luci, i svim ostalim opštinama gdje je skupštinska većina na vagi?

– Ovo ne treba shvatiti pogrešno ili zlonamjerno nego kao gaf lokalnih političara koji sve rade u cilju ličnih interesa, a ne u cilju Srpkog jedinstva koje će nam biti potrebno za Opšte izbore 2022. godine.

– Ujedinjena Srpska neće praviti nikakve većine sa strankama koje ruše Republiku Srpsku (SDA) kao ni sa strankama koje nose prefiks ” Srpska” a ruše jedinstvo političkih partija u Republici Srpskoj i vode ka izdaji Srpskih nacionalnih interesa u BiH.

– Nedopustivo je da se Ujedinjena Srpska na ovoj regiji ponižava i da se prijeti sa SDA i Naserom Orićem odbornicima Ujedinjene Srpske u Bratuncu, a u Srebrenici i ostatku Srpske traži Srpsko jedinstvo. S toga Regionalni odbor Ujedinjene Srpske izborne jedinice sedam regije Birač traži hitnu sjednicu Predsjedništva Ujedinjene Srpske, kao i sjednicu Glavnog odbora stranke, kako bi se analizirale ovakve pojave i samovolje svih koalicionih partnera koje čine većinu na nivou Bih, Republike Srpske, kao i većine na lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Regionalni odbor Ujedinjene Srpske izborne jedinice sedam 7 regije Birač.

prijedor24h