Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je fabriku namjenske industrije “Složeni borbeni sistemi” u Velikoj Plani, gdje je prisustvovao prezentaciji vojnog oklopnog vozila domaće proizvodnje “Miloš”, za kojeg je rekao da je mnogo moćniji od “hamera”.

“`Miloš` je vrlo pokretan sa dobrom zaštitom. U odnosu na `hamer` je 3:1 u snazi, moći i nije za poređenje. Hamer je više za safari, ali ovo je moćno oružje kojim se dičimo”, rekao je Vučić novinarima u Velikoj Plani.

On je istakao da su ovakva oružja veoma snažna prevencija za svakog ko bi pomislio da ugrozi bezbjednost i suverenitet Srbije.

Vučić je dodao da je već od jedne zemlje stigao zahtjev za nabavku 700 do 800 “Miloša”, ali da se to trenutno ne može ispuniti.

“`Miloš` je već veoma traženo vozilo, relativno lagano, izvandredne pokretljivosti i nije laka meta”, rekao je Vučić.

Savremeno, višenamjensko oklopno borbeno vozilo “Miloš” namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena djelokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom tijelu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

“Miloš” je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tijela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu “Miloša” čini osam članova, od kojih su četiri smještena u zadnjem dijelu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Za četiri člana posade u prednjem dijelu obezbijeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Izvor: Srna/RTRS