Čedomir Knežević ne odustaje od štrajka glađu i peti dan je bez hrane u sindikalnoj kancelariji prijedorske Sekcije za održavanje šinskih vozila. Radnik Željeznica, jedini koji se odvažio na štrajk, danas se ne osjeća dobro.

Ali neće odustati. Jutros ga je posebno naljutio dolazak socijalnog radnika koga mu je poslala Uprava preduzeća.

“Oni misle da smo mi svi ovdje ovce na Željeznici, posebno ovi ovdje u Kolskoj. Oni stalno imaju nekakve recepte kako će oni riješiti neke krizne situacije. Između ostalog, za ovakve situacije je izmišljeno mjesto socijalnog radnika na Željeznicama. Mi imamo čak i meteorologa da radi na Željeznicama”, rekao je Knežević.

Nije teško prognozirati da su pred Željeznicama još teži dani. Barem što se tiče radničkih najava da će ih, sve više, u štrajk glađu. Pojedine Čedomirove kolege iz Kolske kažu da se, ovako, više ne može pa razmišljaju da mu se pridruže.

“Ovo je čemer, jad i bijeda. Evo vidite vi kakvi smo mi, kako se radi u kakvim uslovima, niko nas ne benda,  neće niko da dođe. Mi ćemo morati svi da se pridružimo ovom kolegi”, rekao je Milan Davidović.

Njegov stav dijele i drugi radnici.

“Nezadovoljstvo je  veliko. Ljudi su nezadovoljni i gladni, hodaju po firmi, nemaju doručka, nemaju čime doći na posao”, obajšnjava Đuro Hrvaćanin.

U Sindikatu kažu da će sutra u Doboj, na sastanak sa Upravom. Tamo neće biti ministra a njega čekaju kao ozeb’o sunce.

“Zadnja izjava ministra je zaista sramotna – da radnici nisu zaradili svoje plate. A ja pitam jesu li on i njegovi pomoćnici zaradili svoje plate? Evidentno je da ŽRS nikad nisu bile u lošijem stanju”, kazao je Goran Čamdžić, predjsednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila.

I tako od sastanka do sastanka na kojima se, zapravo, ništa i ne rješava. Željeznički gordijev čvor u kome radnici traže isplatu svojih dugovanja i poštovanje sudskih presuda, a Uprava donosi pravilnike i poručuje da štrajk nije potreban, teško će se raspetljati na ovaj način.

ATV