Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, izjavio je za RTRS da će Vlada Srpske početkom aprila analizirati stanje u budžetu i uslove za povećanje penzija.

Vlada ne bježi od svojih obaveza, niti od zahtjeva koji stižu iz Narodne skupštine, poručio je Tegeltija, i dodao da bi odluke Skupštine trebalo da budu obavezujuće za sve.

“Ono što sa sigurnošću mogu reći da će Vlada Republike Srpske kao i do sada ispoštovati svoje obaveze kada su u pitanju zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, pa i ovaj zaključak koji je vezan za penzije. Međutim, moje pitanje za opozicione poslanike jeste da li će predstavnici opozicionih partija ispoštovati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kao, recimo, one zaključke koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Parlamenta Srpske, a vezani za reviziju tužbe protiv Srbije”, rekao je Tegeltija.

Odbor Narodne skupštine za praćenje situacije u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se Vlada Srpske u roku od mjesec dana izjasni o vanrednom povećanju penzija od tri do pet odsto i tako ispoštuje zaključak Parlamenta.

RTRS