Sarajevski mediji objavili su da je Vanraspravno vijeće Suda BiH donijelo rješenje o raspisivanju Međunarodne potjernice za Nedžadom Herendom i Edvinom Јusićem, osumnjičenim za ratni zločin nad osam pripadnika ЈNA u aprilu 1992. godine u sarajevskom Velikom parku. U Sudu ipak, tajac – ni potvrde, ali ni demantija.

Јe li Bosna i Hercegovina počela lov na vodećeg “državnog” ubicu!? Prijeratni presuđeni kriminalac, početkom rata Nedžad Herenda baždaren je za “prljave poslove” tadašnjeg vojnog, policijskog i političkog vrha u Sarajevu. Postao je njihova uzdanica i glavni egzekutor zloglasne tajne terorističke jedinice ŠEVE ili, kako su je još zvali, “Grupa za likvidaciju”.

Likvidirali su Herenda i njegovih dvadesetak Ševa – u ime i za račun tadašnje “države”. Povremeno i po vlastitom nahođenju. Zločine prikrivali, ili srpskoj strani pripisivali! I sve to sa službenim legitimacijama tadašnjeg sarajevskog SDB-a. Kako je AID-ovcu Edinu Garapliji sam priznao koju godinu kasnije, Herendin prvi zločin je Veliki park i ubistvo osam zarobljenih rezervista ЈNA i četiri srpska civila.

– /Herenda/ priču počinje od Velikog parka gdje su ubijeni zarobljeni vojnici Vojske Republike Srpske i još neki civili, da ih je pobio uz napomenu “radilo se o četnicima – kaže Garaplija.

Nakon ove, ređale su se egzekucije, sa potpisima Ševa. Sarajevski Romeo i Јulija – Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni na Vrbanja mostu, tada ničijoj zemlji, dok su pokušavali da pobjegnu iz Sarajeva. Gotovo na istom mjestu gdje i francuski pripadnik mirovnih snaga.

Srpkinje ili kako ih je Herenda monstruozno “prepoznavao” – babe u crnini po naselju Grbavica, gdje su isti zločinci u martovsko primirje `95. godine ubili i djevojčice Natašu Učur i Milicu Lalović. Ipak, od ovih zlodjela Herende i Ševa, rehabilitovani ratni sarajevski lideri više strahuju za moguće epiloge međusobnih likvidacija i pokušaja. Prvi na tom spisku, dokazima odavno zadokumentovan, neuspjeli atentat na Sefera Halilovića u julu `93. kada su ubijeni Halilovićeva supruga i njen brat.

– Јa sam optužio Bakira Alispahića, Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića, Nedžada Herendu braću Šošić. Dakle, njih sam u mojoj optužnici ja napisao na osnovu dokaza koje imam – navodi Halilović.

U nastojanjima da Sarajevo opere ratne krvave ruke Ševa i njihove logistike, uslijedile su mirnodopske, još nekažnjene, međusobne egzekucije! Ubistvo direktnog naredbodavca i tada pomoćnika direktora AID-a Nedžada Ugljena; potom pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Јoze Leutara, zatim ocu i sinu Izetbegović bliskog ubice Ramiza Delalića Ćele i ine, po političkom diktatu, izvršene likvidacije.

O svima njima “prva Ševa” – Nedžad Herenda – imao bi šta da otpjeva ili bar da pravosuđu utre istražni put drugačiji od dvodecenijskog virtuelnog. Prema posljednjim informacijama, Herenda se skriva u Holandiji, Edvin Јusić je u Njemačkoj – odakle se za svjedočenje u predmetu “Veliki park” nudi! I za taj zločin, Јusić od odgovornosti ne amnestira sarajevske ratne i poratne vladare, od kojih su samo Dragan Vikić i Јusuf Pušina zauzeli mjesto na optuženičkoj klupi.

RTRS