Na dužnosti rukovodioca Odjeljenja za sisteme bezbjednosti u Centralnoj banci BiH ponovo se nalazi nekadašnji pripadnik zloglasne muslimanske ratne jedinice za likvidacije “Ševe” Dragan Šošić, osumnjičen za terorizam i politička ubistva, saznaje SRNA.

Zaposleni u Centralnoj banci u Sarajevu i filijalama u Mostaru, Banjaluci i Palama, njih 32 dobili su rješenje o unapređenju, od kojih je jedno Šošićevo. Iz Centralne banke BiH samo su nam potvrdili da lice čije je ime Dragan Šošić treba da obavlja tu dužnost do oktobra ove godine.

Zloglasna jedinica “Ševe” uspostavljena je sa prvim ratnim dejstvima. Idejni tvorac Asim Dautbašić, osnivač Alija Delimustafić, a naloge su dobijali od Nedžada Ugljena. Uslugama “Ševa” koristili su se mnogi iz policijskog, vojnog i političkog vrha tzv. Republike BiH. Tako je svjedočio bivši sarajevski obavještajac Edin Garaplija.

Ime Dragana Šošića na spisak “Ševa” upisano je pod rednim brojem 16. O zločinima u kojima se pominje njegovo ime govori se više od dvije decenije. Sarajevski Romeo i Јulija, Admira Ismić i Boško Brkić ubijeni su na Vrbanja mostu u pokušaju napuštanja ratnog Sarajeva. Tek mnogo kasnije otkriven je krvavi potpis “Ševa”.

– Nedžad Herenda nastavlja priznanjima o ubistvu civila prilikom pokušaja prelaska Vrbanja mosta. To su čuveni sarajevski Romeo i Јulija, gdje je on gađao iz pravca bivšeg lokaliteta zgrade Steleksa i odatle usmrtio jedno pa drugo, zajedno sa svojim partnerom u zločinima, izvjesnim Šošićem – kaže Garaplija.

Šošić je i na listi osumnjičenih za neuspjeli atentat na Sefera Halilovića, bivšeg načelnika generalštaba tzv. Armije RBiH, u julu 1993. godine kada su ubijeni Halilovićeva supruga i njen brat.

– Јa sam optužio Bakira Alispahića, Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića, Nedžada Herendu braću Šošić… Dakle, njih sam u optužnici naveo na osnovu dokaza koje ja imam – kaže Halilović.

Sarajevski mediji nedavno su objavili izjavu Dragana Šošića u kojoj je detaljno opisao kako je snajperom ubio ženu u srpskom naselju Vraca u Sarajevu.

– Bio sam na osmatranju sa Mašinskog fakulteta. Imao sam dva pucanja. Od toga jedan uspješan, kada sam pogodio ženu ispred škole MUP-a na Vracama, koja je prala šerpe i bila meni okrenuta leđima – izjavio je Šošić.

Iz Centralne banke BiH odgovrili su nam da lice imena Dragan Šošić privremeno do oktobra ove godine treba da obavlja poslove rukovodioca Odjeljenja za sisteme bezbjednosti. Do danas u pravosuđu BiH nisu procesuirali Dragana Šošića.

Tek ove godine sjetili su se da raspišu potjernicu za najpoznatijom “Ševom” – Nedžadom Herendom zbog zločina nad vojnicima ЈNA u sarajevskom Velikom parku. Zločina Ševa ima mnogo. Kažnjenih nema. Možda ih bude ako Herenda propjeva.

Do tada, “Ševe” ne miču iz gnijezda u brojnim institucijama BiH. Čini se, upravu su svi koji ovih dana govore da AID nikada nije prestao da postoji.

RTRS