Nećemo prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Za razliku od SDS-a mi ne moramo nikome davati obećavanja. Ako im je potrebna vrsta pomoći da SNSD uđe da bi oni bili dobri momci, neka zovnu, mi smo tu, izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Dodik je još jednom čestitao Vučiću na velikoj pobjedi.

Imao sam priliku da to učinim sinoć direktno. Vidjet ćemo se i u Mostaru. Srbija je pokazala da u složenim regionalnim okolnostima udari pečat svojoj stabilnosti. Izbori bez incidenata i primjedbi pokazali su političko opredijeljenje. Srbija će se nastaviti kretati putem stabilnosti, dobro je završeno na ovaj način. Bio bi problem da se ušlo u neke druge alternative, kao što su neki priželjkivali, to bi destabilizovalo Srbiju i to bi utjecalo na stabilnost cijelog regiona.”

Za dva dana je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH o akcizama.

Rekli su mi da je Govedarica kazao da nemamo o čemu razgovarati. Republika Srpska je ozbiljna kada preuzima obaveze. To nekada nije lako, ali smo uradili sve teške stvari vezane za MMF, Zakon o radu, Zakon o bankama. RS je jedini nivo vlasti koji je ispunio sve obaveze prema MMF-u. S druge strane FBiH ima mnogo stvari koje su olako preuzeli, a nisu uradili“, kazao je Dodik.

On smatra da je najveći problem predstavlja zajednički nivo.

Mi smo, i ja sam, se opirao priči o izjavi koja je bila uslov svega, a kasnije i MMF, koji je pokrenuo Ivanić. Tražili smo da se modifikuje izjava, da se utvrdi odgovornost nivoa vlasti i tek tada mi smo ušli u proces potpisivanje izjave. Neki su na tome pravili politike, a sada izbjegavaju ono što su sami inicirali, mislim na Savez za promjene.”

N1