Prijedorski bioskop “Kozara” objavio je danas javni poziv za mlade da se prijave za učešće na radionici “Dokumentarni film od ideje do realizacije”, koja će biti održana od 24. do 26. aprila.
Riječ je o filmskoj, teorijskoj i praktičnoj radionici za mlade od 13 do 19 godina, koji kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoline, događajima i problemima.

“Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primjenljiva u svakodnevnom životu. Očekivani rezultati su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, te učestvovati na Viva film festivalu u takmičarskoj kategoriji omladinski film”, navodi se u javnom pozivu.

Odabrani polaznici biće gosti festivala, a tri najbolja biće nagrađena video opremom na samom Viva festivalu koji će biti održan od 13. do 19. septembra u sedam gradova BiH.

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti: tehnike kadriranja, pokreta kamere i sastavljanje filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče.

Praktičan rad izvodiće se profesionalnom video i audio opremom kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

Mladi će sticati i vještine filmske umjetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima, a biće prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im bila približena sama ideja dokumentarnog filma.

Zainteresovani se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 052/211 258 svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova. Rok za prijave je 17. april, a učešće na radionici je besplatno.