Kriza u hrvatskom Agrokoru dostigla je vrhunac. Dobavljači iz Hrvatske i službeno su odlučili da, od sutra, prestanu sa isporukama trgovinama Agrokovora, svih roba, osim hljeba. Obustava će trajati do dogovara s bankama.

Јoš nije poznato da li će se, i u kojem obimu, kriza zbog Agrokorovih problema preliti iz Hrvatske u BiH, niti kako će se taj problem rješavati.

Iako nema zvaničnih podataka – koliko Agrokorove trgovine u BiH duguju domaćim dobavljačima, spekuliše se ciframa od 250, pa do čak 450 miliona maraka.

Ni iz jedne od kompanija koje posluju s Konzumom, a koje smo danas kontatkirali, nisu željeli da govore pred našom kamerom. Veliki broj njih, u neformalnom razgovoru, ipak priznaje da imaju nenaplaćena potraživanja i da još ne znaju kako će se situacija razvijati.

Koliko tačno Konzum duguje domaćim dobavljačima, ne znaju ni u Privrednoj komori, ali ističu da među privrednicima vlada velika neizvjesnost.

“Neophodno je da se uključe apsolutno sve institucije, od entitetskih do institucija BiH, kako bi se na neki način zaštitili domaći proizvođači i kako bi se došlo do rješenja da oni ne bi bilo oštećeni”, poručio je Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske.

Iz Vlade najavljuju da će se o situaciji u vezi s krizom u Agrokoru raspravljati na jednoj od narednih sjednica, ali i da će nadležni ministri razgovarati s privrednicima koji su se našli u problemu.

“Svakako da postoji oblak koji se nadvio i moramo riješavati te probleme ili preduprijediti određene štetne posljedice koje mogu nastati i po radna mjesta i posebno po dobavljače”, izjavila je danas premijerka Srpske Željka Cvijanović.

A Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će tražiti sastanak s rukovodstvom “Konzuma” u BiH kako bi saznao u kojem obimu je kriza zahvatila firme-kćerke “Agrokora” u BiH.

“Mi očekujemo da će to biti vrlo brzo, jer situacija je takva da je potrebno hitno djelovanje”, kaže Šarović.

Ekonomski analitičari ipak ne očekuju krizu koja bi bila sličnaih razmjera kao ona u Hrvatskoj, jer ni Konzum ne pokriva toliko tržišta u BiH, kao Agrokor u Hrvatskoj. Ipak, određenih turbulencija, kažu, biće.

“Ako vlasnik, odnosno holding Agrokor, pokuša da povuče sredstva iz zemalja okruženja gdje on ima svoje poslovnice, da bi uspio izmiriti svoje nekakve obaveze, onda tu može biti velikih problema”, smatra ekonomski analitičar Predrag Duduković.

Zato i dobavljači iz BiH s velikom pažnjom prate razvoj situacije u Hrvatskoj, iako je Konzum u BiH registrovan kao posebno pravno lice. Podsjećamo, ukupan dug Agrokora iznosi oko 12 milijardi maraka.

RTRS