Dok iz Srpske stižu jasna upozorenja da u Federaciji djeluju paradžemati i centri za obuku džihadista, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić to demantuje.

Današnja Konferencija o borbi protiv terorizma u Sarajevu – za njega je dokaz da u međunarodnoj zajednici smatraju da je islam u BiH tolerantan. A upravo je na toj konferenciji austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio da u Austriji djeluje 50 radikalnih selefija, porijeklom iz BiH.

BiH ima nesvakidašnju privrednu granu. Izvozi terorizam. Austrijske bezbjednosne agencije registrovale su desetine radikalnih islamističkih propovjednika, porijeklom iz BiH, koji vrbuju ratnika za džihad u Siriji i Iraku.

“Postoji jedna veća grupa osoba otprilike 50-ak ljudi, čak i više, koji su porijeklom iz BiH, ali su se u Austriji radikalizirali”, izjavio je Volfgang Sobotka ministar unutrašnjih poslova Austrije.

U Srpskoj upozoravaju da na teritoriji Federacije djeluju organizovani paradžemati i centri za obuku džihadista. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kaže da takvi centri služe za edukaciju i vrbovanje.

“Moraju službe u Federaciji da rade više na kontroli njihovog kretanja svaki dan, svjedoci smo da su učesnici terorističkih napada, radikalni islamisti pripadnici vehabijskog pokreta”, rekao je Lukač.

S druge strane, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže: “Kako možete da kažete da postoje kampovi, to je isto kao da ja kažem da na Marsu postoje kampovi, ministar rekao i šta”.

Ministar bezbjednosti kaže da na sirijsko-iračkom ratištu boravi 120 punoljetnih državljana BiH, da se do sada vratilo 46 lica, a da je procesuirano i osuđeno 20. Mektić poručuje da je islam u BiH umjeren i tolerantan.

“I da taj islam u BiH ne ide na štetu bilo kog, naprotiv promoviše i druge”, dodaje Mektić.

Ipak, od 1996. teroristički “izuzeci” nadahnuti radikalnim islamom redali su se u Mostaru, Konjici i Vitezu, sve do nedavnih poznatijih terorističkih napada u Bugojnu, Sarajevu i Zvorniku.

RTRS