Prošlog mjeseca, prema nalazu dr. Balaban, odstranjen je želudac pacijentici Lj.V., iako je već tada policija radila svoj posao, a revizija je pokazala da je LJ.V. imala samo čir.

Hapšenje prijedorčanke patologinje dr. Nikole Balaban koja je donedavno radila u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, zbog fatalnih nalaza kojima su ugrožavani životi pacijenata, očekivani je epilog jedne kontraverzne i spurdne ljekatske karijere.

Zabrana rada

Kada su isplivali dokazi nestručnog rada Nikoline Balaban u vidu revizije njenih nalaza, a pacijentima odstranjvani zdravi organi, odreagirali su bihaćka policija i tužilaštvo. Kako saznajemo, nadležna tužiteljica Alida Kadić pustila je jučer dr. Balaban na slobodu nakon saslušanja, ali uz zabranu da obavlja poslove u struci.

U Upravi Kantonalne bolnice u Bihaću vlada šutnja, iako su oni najpozvaniji da “nešto kažu”. Poznato je da su svi patološki nalazi dr. Balaban, njih oko 800, poslani na reviziju u druge medicinske ustanove, što će koštati oko 100.000 KM.

No, “minuli rad” dr. Nikoline Balaban, koja je u bihaćku KB primljena bez konkursa stručnih provjera, probnog rada, te je radila i bez licence Ljekarske komore USK, uzima svoje žrtve i ovih dana. kada ona ne radi u toj ustnovi jer su njeni nalazi još na snazi. Zvuči nevjerovatno, ali 6. marta ove godine hirurg Goran Galić je, prema nalazima dr. Balaban, odstranio želudac 61-godišnjoj pacijentici LJ.V., iako se već tada “na sva zvona” pročalo o sumnjivim nalazima dr. Balaban, a policija i Tužilaštvo već radili svoj posao. Revizija nalaza dr. Balaban na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu uvtvrdila je da pacijentica LJ.V. ima samo čir na želucu?!

usn.ba