Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević uputio je po treći put otvoreno pismo tužiocima Tužilaštva BiH u kojem ih pita do kada će Dragan Mektić zloupotrebljavati poziciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH i sve skupa, zajedno sa pravosudnim sistemom BiH, provocirati i vrijeđati.

“Davno ste trebali reagovati, raditi svoj posao, provoditi zakon, procesuirati i kazniti Dragana Mektića i to iz više razloga. Prvo, diplome koja nije validna i koja u BiH ne predstavlja ništa, a na osnovu koje je devet godina obavljao dužnost direktora Službe za poslove sa strancima, zatim zbog pritiska na tužioce i Tužilaštvo, omalovažavanja i vrijeđanja političkih lidera, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, onemogućavanja borbe protiv terorizma….”, istakao je Galijašević u otvorenom pismu tužiocima i Tužilaštvu BiH.

On je podsjetio i da je vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić potvrdila da Mektić vrši pritisak na Tužilaštvo, da je “čak i nju zvao na kafu”, dok je konstantno pozivao Tužilaštvo da hapsi ljude, službenike i funkcionere.

“U saradnji sa svojim kumom i saučesnikom u mnogim nepodopštinama u ratu i poslije njega, direktorom Sipe Pericom Stanićem stavio je pod elektronski nadzor suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića. Upitajte tog minstra bezbjednosti sa nevažećom diplomom koga od vas i sudija u Sudu BiH, a koga od političara i novinara sve prisluškuje”, naveo je Galijašević u pismu.

On je rekao da Mektić upravo tužioce Tužilaštva BiH naziva saradnicima kriminalaca i njihovim zaštitnicima, te da u svojim ladicama drže skrivene predmete.

“Prema njegovom mišljenju, vi štitite organizovani kriminal i treba vas sve istjerati. Imate li vi, gospodo tužioci, bar zrno hrabrosti da otvorite istragu o neviđenoj pljački koju je Dragan Mektić počinio gradeći novu zgradu Službe za poslove sa strancima koja je u skladu sa propisanim reketom od 10 odsto probila i prekršila plan i finansijski projekat. O tome postoji prijava Danijela Ganića, glavnog čovjeka finansija i čovjeka koji je određen da vodi taj projekat, ali je odbio”, navodi se u otvorenom pismu tužiocima Tužilaštva BiH.

Galijašević tvrdi da je Mektić, kroz rad u Službi za poslove sa strancima napravio haos u sferi boravka stranaca, izgradnji nezakonitih naselja zatvorenog tipa oko Sarajeva i podjeli dozvola i stikera koji nisu adekvatno i u skladu sa zakonom evidentirani.

“Istovremeno, Mektić je pokrenuo proceduru promjene zakonskih odredaba koje regulišu maksimalnu dužinu vremena boravka stranaca u imigracionom centru da bi iz njega oslobodio Imada al Husina zvanog Abu Hamza. Ovo lice predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i njegovo puštanje na slobodu je opasnost po sve građane BiH, ali predstavlja i akt podrške radikalnim islamistima koji u Abu Hamzi vide svog vođu”, dodao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Mektić je dogovorio dolazak iz Gvantanama osobi /Tarek Mahmud Ahmad al Savah/ koja nije državljanin BiH, jer joj je davno oduzeto državljanstvo, a koja predstavlja izvor terorističke prijetnje za cijeli svijet, ne samo za BiH.

Galijašević je rekao da “Tužilaštvo BiH nije adekvatno istražilo ni teroristički napad u Zvorniku i Rajlovcu, ni napad na premijera Srbije Alesandra Vučića jer nije imalo podršku ni Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, ni Sipe, ni ministra bezbjednosti sa nevažećom diplomom”.

“Sramota je da o tim terorističkim akcijama, sa preciznim podacima o njima, pročitamo u spisku američke vlade prije dva mjeseca, a da o tome niko ne podnosi izvještaj i obavještava institucije i javnost BiH. Dragan Mektić vas upravo zato i omalovažava, vrši pritisak i ucjenjuje da ne radite ono što ste dužni na planu sankcionisanja terorista i njihovih organizacija”, ocijenio je Galijašević.

On je naveo da Tužilaštvo BiH nije zaustavilo propagandu radikalnih islamista, nije zabranilo izlazak ni SAFF-a koji je štampano glasilo Al Kaidinih struktura u BiH, nije stavilo pod adekvatan nadzor finansiranje vehabijskih naselja i paradžemata, tačnije – Tužilaštvo BiH ne radi ništa na tom planu.

“Dužni ste da kažete javnosti zašto to ne radite. Priznajte da ne možete jer nemate podršku ni Sipe ni Obe, da ne smijete jer imate probleme i trpite pritiske od Dragana Mektića. Na vas se vrše pritisci da potvrđujete sramne nagodbe sa povratnicima sa sirijskog ratišta. S toga, poštovana gospodo tužioci, odbacite svaku vrstu pritiska, odgovorite hrabro na uvrede nekompetentnog ministra sa bezvrijednim diplomama i uradite ono što od vas javnost i očekuje – pokažite više odlučnosti, odbacujući i one među vama koji vam donose političke instrukcije tjerajući vas da nečinjenjem budete saučesnici u organizovanom kriminalu”, istakao je Galijašević.

On je poručio tužiocima da je zakon najjače oružje i koliko ga budu iskreno i stručno provodili, toliko će i sami biti jaki.

Izvor: SRNA/RTRS